28 Януари 2022
Днес 28 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Ролята на технологиите в учебния процес

Естественият ход на човешката история и цивилизационните етапи, през които преминаваме заедно като общество, изискват непрекъснати промени в областта на науката, образованието и начина на живот, към които ние, хората, следва да се адаптираме, за да се развиваме успешно в средата си.

Ако през Възраждането килийните училища със специфичната си методика и ресурси са били най-добрият начин за обучение, то към днешна дата можем да заявим, че скоростното развитие на технологиите, които навлизат все по-уверено във всяка една сфера от нашия живот, дават образователни възможности, за които само преди десет-двадесет години дори не сме и подозирали. В допълнение, те ни предлагат и алтернативи в трудни ситуации, каквато е например глобалната здравна криза. Представете си например дистанционно обучение без лаптопи и таблети. Абсолютно невъзможно!

С времето и социалната динамика в обществото се променят и информационните ни нужди. Определящото през XIX век е не колко учебника по медицина можеш да научиш наизуст, а с колко добри източници на данни разполагаш и доколко умело можеш да боравиш с тях. Другият ключов момент в образованието е да се възпитава нагласата, че дори и да изпаднем в ситуация, в която трябва да намерим решение за напълно непознат проблем, вместо да казваме “Не знам” или ‘Не мога”, трябва да се опитаме да се уповаваме на предходни знания и умения, които да приложим в нов контекст.

Добавената стойност и основната роля на технологиите в образованието се изразява именно в това – да ни научат да мислим, вместо да заучаваме, и да боравим успешно с множество информационни източници от различно естество. Те развиват причинно-следствените връзки в нашия мозък и ни дават различна, уникална гледна точка, без която успешното интегриране в съвременния живот е невъзможно. Технологиите правят образователни форми като дистанционното обучение възможни и приложими.

През последните години за кратко възникна цял нов бранш, наречен EduTech, който обхваща множество решения, платформи и устройства, оптимизирани за учене. Технологичните гиганти като Google съвсем естествено се включиха в процеса.

Днес съществуват лаптопи, изцяло оптимизирани за учене като Chromebook – използващи облачна платформа и множество образователни приложения. Това улеснява значително достъпа до познание и променя изцяло начина, по който си представяме “ходенето на училище”. Децата вече няма нужда да носят тежки раници с много учебници, защото всички уроци и материали са в един лек и удобен лаптоп за учене Chromebook, който е издръжлив на удари и намокряне и е изцяло оптимизиран за учене. Той дава на днешните младежи и достъп до множество приложения, възможност за учене онлайн и дори във виртуална реалност.

Най-мащабните промени в сектора тепърва предстоят. В толкова иновативна епоха като днешната невъзможността да боравиш с технологии може да се окаже реална пречка в личностното и професионалното развитие на хората. И обратно – ползите могат да са много и изключително разнообразни. Чрез тях информацията може да бъде представена по значително по-интересен и интерактивен, грабващ вниманието начин, в сравнение с традиционната учебна методика. Което от своя страна пък би решило един от основните проблеми при учениците, а именно липсата на концентрация и бързата загуба на интерес към стандартната форма на образование. Технологиите ни дават безценната възможност да направим дори и неприсъствено мероприятие като дистанционното обучение лично, сплотяващо и предизвикващо много повече интерес точно поради неограничените възможности за визуализация, които дава.

The post Ролята на технологиите в учебния процес appeared first on Новини за компютри, смартфони, технологии и наука.

 

 


kaldata.com | 28 Януари 2022

Операционната система Windows 11 отдавна излезе, но все още е съществено важно за потребителите да поддържат ...


 

kaldata.com | 28 Януари 2022

Според допитването на аналитичната компания J.D. Power, хората които са си купили или поне са пробвали ...


 

technews.bg | 28 Януари 2022

Но това е с цената на много по-голяма консумация на енергия   


technews.bg | 28 Януари 2022

Компанията трябва да обясни как точно ги обработва и споделя   


technews.bg | 28 Януари 2022

Интернет гигантът ще насърчи старите компании да се модернизират   


pixelmedia.bg | 28 Януари 2022

След седем години съществуване, опцията във Facebook за задаване на седемсекундно видео вместо профилна снимка ...


 

pixelmedia.bg | 28 Януари 2022

Миналата година OnePlus доказа, че все още може да прави страфотни телефони на добра цена с представянето на Nord CE ...


 

technews.bg | 27 Януари 2022

Нарастващото търсене на полупроводници от всички индустрии подхранва растежа на тайванския чипмейкър 


 

pixelmedia.bg | 27 Януари 2022
article thumbnail

Не се чудете, ако почувствате объркване при вида на стотиците предложения за кухненско оборудване, които ...


 

kaldata.com | 27 Януари 2022

Анализаторите очакват 2022 г. да бъде гореща финансова година за Tesla – и това означава, че нейният главен ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »