22 Февруари 2020
Днес 13 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Румен Гечев: Правителството изпусна 500 млн. от лотарията, а сега тича за 1 млн. от Airbnb

Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг.
През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство в София, където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“.
През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 – 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.
След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.

 

Господин Гечев, във връзка с онлайн платформата за краткосрочен наем на стая или жилище „Airbnb“ в края на миналата година се въведе патентен данък, а сега се иска и съгласието на половината от съседите за даване под наем на такова жилище. Не е ли това антипазарно?

Да, този въпрос беше обсъждан в комисията. Аз не съм специалист, но веднъж съм ползвал такива услуги и моят принцип е разбираем. Аз винаги подкрепям промени в законите и нормативните документи, които, първо, отговарят на европейските практики, на Европейския съюз и са проверени и има баланс на интересите между гражданите, които продават такива услуги и държавата.

Тук управляващите изтъкнаха аргумента, че това са хора, които едва ли не крият данъци от държавата. Но в същото време същото това управление 5 години издава лиценз на Националната лотария 2016г. и за 5 години казва, че 500 млн. ги няма. Значи изпускат половин милиард лева и сега ще тичаме да приберем 1 или милион и половина лева в бюджета, което лично мен ме притеснява. Нещо не е както трябва. Така че мисля, че тук са накърнени определени права, тъй като, без да съм специалист, ми се струва много малко вероятно във входа на една кооперация или един блок да събереш подписите на повече от половината съседи, които да се съгласят да даваш апартамента под наем. Според мен това изискване на практика ще доведе до забрана на такива услуги.

Знаем, че подобни жилища наемат хората, които искат да пътуват, но нямат големи възможности като студентите например. Няма ли тази промяна в закона да бъде удар за по-бедните туристи?

Ще навреди, разбира се. То ще навреди и на тези, които дават такива апартаменти под наем, ще навреди и на тези, които ползват такива услуги, тъй като това са горе-долу най-евтините услуги, тъй като там няма допълнителна администрация, няма допълнителни такси и затова се предлагат на атрактивни цени. Освен това аз не бих приел аргумента, че това е кой знае каква заплаха за туризма и за другите хотели, защото в крайна сметка става дума за различен вид услуги с различно качество. Тези, които търсят високо качество на хотелите, в които пребивават, зимни или летни курорти, те няма да наемат една гарсониера за 15 лева на вечер. Така че тук не виждам някакво изземване на бизнеса. И също аргументът, че това ще доведе до някакви сериозни постъпление в бюджета поставям под съмнение, поради примера, който Ви дадох.

Въпреки че има разлика между двата вида услуга не ли тази поправка под лобистки натиск от лобито на хотелиерите?

Най-вероятно, защото трябва да видите кой го предлага в комисиите и аз се учудвам, че има колеги, които предлагат промени в законите, които касаят и техния бизнес. В такъв случай депутатът трябва съвсем ясно да каже на своите колеги, че той е в конфликт на интереси и ако е в конфликт на интереси, такъв депутат е последният човек, който трябва да прави такива промени, тъй като в крайна сметка и в политиката, особено в политиката, трябва да има морал.

 

Материалът Румен Гечев: Правителството изпусна 500 млн. от лотарията, а сега тича за 1 млн. от Airbnb е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 21 Февруари 2020

Ревизия на приватизацията от началото на процеса е непосилна задача. Нямаме  никакви очаквания ...


 

ekipnews.com | 21 Февруари 2020

Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Завършва журналистика и политология в Софийския ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

В декларация от името на БСП депутатът Румен Гечев поиска оставката на премиера Борисов и на цялото ...


 

ekipnews.com | 21 Февруари 2020

Актьорът Хоакин Финикс посети кланица в американския град Пико Ривера в Калифорния. Той спаси крава с ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

В момента земеделското министерство работи по анализите на бъдещия стратегически план, от който ще зависи ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

Над 8 600 товарни автомобила са проверени по време на акцията ROADPOL за контрол върху тировете и автобусите, ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

За допълнително финансиране за райони като Северозападна България, които са по-слабо развити и в които ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

През юли ще бъдат разгледани кандидатурите на България и Хърватия за влизане в чакалнята на еврозоната. Това ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

Обмисля се въвеждане на зелена зона в столичните квартали „Редута“, „Гео Милев“, „Христо Смирненски“ и ...


 

econ.bg | 21 Февруари 2020

"Агенция по заетостта пита хората какво искат да учат" Агенцията по заетостта пита хората в трудоспособна ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски