20 Септември 2018
Днес 121 новини

SOFIX:

626.8

BGBX40:

122.11

BGREIT:

117.04

BGTR30:

519.93

CGIX:

165.63
CHF
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

С приятел като Тръмп кой има нужда от врагове?

В света има два вида държави: държави, които имат излишък по текущата сметка и държави, които имат дефицит по текущата сметка. Първите дават пари на вторите.

САЩ са в първата категория. Турция има периодични валутни кризи, както се случи през 2001 г. и се случва отново тази седмица, докато САЩ изглеждат в безопасност. В голяма степен това е така, защото турците не могат да заемат пари в турските лири, докато американците взимат заеми в собствената си валута. Когато турците взимат заеми в долари и валутата им се обезценява, те трябва да плащат повече. Това не е новина за никого. Предимствата от притежаването на глобалната резервна валута се наричат „прекомерна привилегия“, термин, използван за пръв път от французите през 60-те години на миналия век, в зората на системата на Бретън Уудс.

Турците научават за това сега. През последните 15 години Турция бързо се развиваше, но и натрупа значителен дълг. Като бюрократ през 2001 г. имах съмнителната привилегия да наблюдавам валутната криза от предната седалка. Тази седмица беше напълно дежа вю. Събитията, които се разгръщат, изглеждат познати, но ситуацията е различна. Виждам три големи различия този път.

Първо, проблемът през 2001 г. беше деноминираният в чуждестранна валута държавен дълг. Този път е деноминираният в чуждестранна валута корпоративен дълг. Имайте предвид, че е по-лесно да се преструктурира държавният дълг, отколкото да се преструктурира корпоративният дълг.

На второ място, през 2001 г. световната икономика не преминава през количествено затягане, като доларите в развиващите се пазари се връщат към вътрешни активи. Количественото облекчение върви ръка за ръка с корпоративното стимулиране в страни като Турция. Сега, със затягането, настъпи моментът за корпоративно намаляване на задлъжнялостта чрез бързо продаване на активите.

Трето, през 2001 г. Турция и САЩ имаха по-добри отношения, отколкото в момента. Процесът на присъединяване на Турция към ЕС набра скорост със силната подкрепа на Вашингтон. Политическата ситуация днес е съвсем различна, като и двамата президенти отидоха към изборните си победи играейки с „цивилизационната“ карта християни срещу мюсюлмани.

Само че ключът не е в това..

През 1971 г. министърът на финансите на финансите на президента Ричард Никсън Джон Конъли информира своите колеги от Г-10, че „доларът е нашата валута, но това е вашият проблем.“ Турската икономика днес е в ръцете на съюзника суперсила. Тръмп нападна Трюдо, Меркел, Макрон и други, сега Ердоган е негова цел. Може би Тръмп иска да победи един силен лидер и да направи от него поучителен пример: „Това е, което се случва с теб, ако се забъркаш с Доналд. Кажи го на всичките си приятели!“

Колкото и да е задоволително за някои, износът на това гангстерско отношение на сцената на международните отношения ще има сериозни последици. Турската икономика щеше да изпадне в криза по няколко причини, но никоя от тях не е от значение сега. Тази валутна криза, която може да има тежки последици за народа на страната, ще бъде запомнена като причинена от президента на Съединените щати. Ще се върнем от конструктивна самокритика и ще определяме себе си чрез нашите вражди. Вярвам, че точно така се случват много лоши неща.

Гювен Сак, „Хюриет дейли нюз“

Материалът С приятел като Тръмп кой има нужда от врагове? е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 20 Септември 2018

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 за ...


 

dnevnik.bg | 20 Септември 2018
article thumbnail


Канцлерът Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните ...


 

ekipnews.com | 20 Септември 2018

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от ...


 

ekipnews.com | 19 Септември 2018

Всеки човек е различен, уникален и неповторим. И все пак има неща, които ни обединяват. Едно от тях е зодиакът ...


 

ekipnews.com | 19 Септември 2018

За повечето гости на хотела напускането му е последна мисъл, но е важно нещо преди да се отправите към вкъщи. ...


 

ekipnews.com | 19 Септември 2018

Повечето от хората смятат, че диетата им е ефективна, когато се качат на кантара и видят бързи резултати. Това ...


 

ekipnews.com | 19 Септември 2018

Зрелищна катастрофа в центъра на Москва извади от строя шест скъпи автомобила, а общата им цена е почти 1,3 ...


 

econ.bg | 19 Септември 2018

Фирма от Габрово е обжалвала обществената поръчка, обявена през август от Министерството на ...


 

econ.bg | 19 Септември 2018

Правителството отпусна допълнителни 35.256 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и ...


 

ekipnews.com | 19 Септември 2018

Sony хвърли ръкавицата на Nintendo с анонса на своя класическа мини конзола. PlayStation Classic идва през декември, ...


 
Начало

Времето

София
Fair
21°C
Пловдив
Fair
22°C
Бургас
Mostly Cloudy
22°C
Варна
Partly Cloudy
23°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски