17 Септември 2019
Днес 164 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Споделени инвестиции в имоти носят нисък риск и 7% годишна доходност

Споделени инвестиции в имоти носят нисък риск и 7% годишна доходност След краткосрочните проекти за препродажба на жилища със срок на реализация 6-9 месеца, от PropertyClub.euразвиват и възможности за инвестиции с перспектива 2 до 3 години

Участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у нас носи по-висока доходност спрямо стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, доказват от проптех стартъпа PropertyClub.eu.Ако в момента в големите градове в страната годишната възвръщаемост е между 3-5%, то при съвместното участие в имот тя може да достигне 7%, при това само от препродажба и при значително по-ниски нива на риск. По този начин от проптех компанията реализират 11 проекта в рамките на 3 години. Това посочва Ефтим Ефтимов, създател на платформата, специализирана в инвестиционни сделки за недвижими имоти на принципа на споделеното финансиране.

Как работят споделените инвестиции?

„Моделът е базиран на принципа „споделен риск – споделена печалба”. Платформата PropertyClub.euдава възможност на хора, които не разполагат сдостатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат дори малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си. Сред нашите ангажименти попадат: намирането на имот с потенциал, организирането на сделката, цялостно реновиране на жилището, пускане на пазара за наем или продажба. Този тип инвестиции на практика не изискват време или експертиза от страна на участниците, както е при стандартната покупка. Практиката ни сочи, че в резултат на нашите умения и опит, съответно по-ефективно управление на проектите, постигаме по-висока доходност от традиционната за такъв тип сделки”, казва Ефтимов.

От създаването си преди няколко години до днес PropertyClub.euима проекти за над 3 милиона лева в София и Пловдив. Реализацията на един имот отнема средно от 9 до 12 месеца. Въпреки че минималната сума за участие е само 2000 евро, обикновено в проектите се включват около 14 участници. 

Разширяване на кръгозора

След успешните проекти, свързани с препродажба на инвестиционни имоти(т.нар. fix&flip), от PropertyClub.eu разширяват дейността си, като стъпват на пазара на краткосрочни наеми.

„Стратегията ни е да подбираме имоти с потенциал, като след набирането на необходимите средства и покупката, ще отделим 6 до 9 месеца, за да ги ремонтираме, приспособим за краткосрочно отдаване под наем и развием профилите им в платформите Airbnb.com и Booking.com. От това очакваме годишна доходност между 5-7%. Планираме готовият продукт да се отдава в рамките на година след това с очакване за сериозна запълняемост и предпоставки за последващо добро позициониране на пазара на краткосрочни наеми”, казва Ефтимов. 

„В края на този период, тоест след 18-ия месец , имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем”, допълва Ефтимов.

Краткосрочният наем – неизменна част от всяка столица  

PropertyClub.eu щеработи в партньорство с Flat Manager– компания, специализирана в управлението на имоти и профилите им в платформите за краткосрочни наеми.

„Един имот в Airbnb.com трябва да отговаря на определени изисквания – ключова е локацията, като ние се насочваме към централните части на София. Следва създаването на тема, профил и разпознаваемост на обекта, формиране на справедлива наемна цена, покриване на основните искания на клиентите спрямо чеклистите на платформата, козметични ремонти при необходимост, и, разбира се, комуникацията с гостите, които да препоръчат и повторят престоя си в дадения обект”, казва Ефтим Ефтимов.

По данни на онлайн платформата за статистика на Airbnb, AirDNA,броят на отдаваните имоти расте всяка година при относително стабилни наемни нива. През юли 2019 г. средният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София – стойност, непроменена спрямо същия период на предходнат година. В същото време с 5% расте средната месечна печалба от имот, достигайки 516 евро. 

Данните сочат още, че при около 600 имота в столицата през 2015 г., днес в платформата има над 3000. „Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно и отдавани. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен. Реалният брой добре работещи имоти всъщност е по-малък”, обяснява Ефтимов.

В резултат от това София е сред градовете с най-висока запълняемост на имотите за краткосрочен наем на Балканите – близо 65% при средно около 55% в Букурещ и Белград, например.

„Очакваме в рамките на следващата година да успеем да реализираме поне 10 имота и да привлечем участници в проектите ни с нов профил. Постепенно планираме да стъпим и на пазара на бизнес имоти, но там характеристиките на обектите, офиси или търговски площи, изискват по-висока експертиза от страна на инвеститорите. Споделеното финансиране на жилища е достъпно и разбираемо за всеки човек, който има дори малко количество свободни пари. Това е и основата за интереса към проектите ни и последващата им успешна реализация”, допълва Ефтимов. 

 


b2b Media | 09 Септември 2019
article thumbnail

Британската финтех компания Tideотвори свой офис в София през август. Платформата за бизнес банкиране ...


 

b2b Media | 16 Август 2019
article thumbnail

Компанията за луксозни имоти Unique Estatesпредстави своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за ...


 

dnevnik.bg | 15 Август 2019
article thumbnail


Цените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г., но все още се ...


 

bgstroitel.com | 09 Август 2019
article thumbnail

Столичната община работи по обособяване на пешеходно "зелено" околовръстно по изоставени жп линии. ...


 

bgstroitel.com | 07 Август 2019
article thumbnail

Правителството пое ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 741 млн. лева за ...


 

b2b Media | 07 Август 2019

Пазарът на логистични имоти в София отбелязва второ поредно тримесечие с ръст в строителството и висока ...


 

b2b Media | 01 Август 2019

Откриването на нов търговски център и разширението на вече опериращи доведе до рекордна наемна активност в ...


 

dnevnik.bg | 01 Август 2019
article thumbnail


София и големите градове вече са наситени с площи в търговски центрове. Нови проекти излизат все<br ...


 

dnevnik.bg | 25 Юли 2019
article thumbnail


Близо 107 хил. кв.м нови офис площи в София са завършени през първата половина на 2019 г. С въвеждането в ...


 

dnevnik.bg | 25 Юли 2019
article thumbnail


През второто тримесечие на годината цените на жилищните имоти и лихвите по ипотечните кредити остават ...


 
Начало

Времето

София
Fair
28°C
Пловдив
Fair
32°C
Бургас
Fair
32°C
Варна
Fair
32°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски