17 Януари 2022
Днес 0 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Тенденцията за енергоефективни офиси

Тенденцията за енергоефективни офисиПрез последните години една от главните теми на разговор в световен мащаб са климатичните проблеми и замърсяването на околната среда. В сферата на недвижимите имоти, но и сред строители, инвеститори и собственици на бизнеси, това пряко се обвързва с ESG критерият.

ESG са екологични, социални и управленските критерии, по които се оценява отношението на компанията спрямо екологични и социални фактори.
Бъдещето на офис сградите

Причината все повече строители и инвеститори да обръщат внимание на този фактор е, че техният бизнес зависи пряко от ESG, особено, ако искат той да просъществува в следващите години. В световен мащаб се появяват все повече поддръжници на концепцията за устойчив и екосъобразен начин на живот. Това оказва пряко влияние и върху сградите, като едни от големите замърсители и производители на вредни емисии.
 
Eкологичен, социален и управленски аспект

Екологичният аспект

Когато говорим за екологичния критерий от ESG, това включва използването на енергия, замърсяването, отпадъците и използването на естествени ресурси. Лилия Кръстева, управител за България на СЕРЕС Мениджмънт и Директор Управление на имоти, сподели своята експертиза за екологичната устойчивост в сектора: „От дълго време групата на Реветас Кепитъл и ние от СЕРЕС Мениджмънт, като част от групата и пропърти мениджъри на портфолиото й, имаме фокус върху прилагане на принципите на устойчиво развитие, отчитайки екологичните, социални и управленски критерии в бизнес компанията“. Кръстева коментира и значението на нулевия отпечатък на сградите: „Само 1% от сградите в България имат нулев отпечатък, а това е много лошо. Всички те генерират огромен разход – студ, топлина, енергия, вода, хартия и т.н. За нас е важно нашите инвестиции да носят дългосрочни ползи за околната и социална среда“. В Sofia Airport Center (SAC) се прилагат някои практики за пестене на ресурси и опазване на околната среда – енергийно-ефективна техника, фотоклетки за чешми, управление на отопление и вентилация, както и грижа за отстраняване на замърсявания от масла, химия и отровни отпадъци. Офис сградата на SAC e първата сграда в България с LEED Gold Certificate, от 2012 г., когато опазването на околната среда и стремежа към нулев отпечатък, се превръщат в мисия за екипа.
 
Социалният аспект

Служителите са в основата на успешния бизнес. Безопасната и здравословна работна среда е приоритет за всеки работодател. Пандемията от COVID-19 застраши здравето на всички и това преобърна изцяло модела на работа в офисите. Повечето наематели трябваше бързо да вземат решение, което да не ощети бизнеса, но и служителите им. Sofia Airport Center е сертифициран от лидера в тестването и инспекциите Bureau Veritas със сертификат “Safe Guard”. Той е гаранция за високо ниво на хигиена и спазване на всички световни стандарти за работа в безопасна и здравословна среда. С връщането на служителите към офисите, е важно да им бъдат осигурени лични предпазни средства, дистанция и честа дезинфекция.
 
Управленски критерии

По отношение на управленските критерии, е важно компаниите да не участват в конфликт на интереси при избора на управление, например. Изключително важно е и да не използват политически натиск или услуги, за да постигнат дадени цели. Тук е важна прозрачността по отношение на средствата и правилното вземане на важни решения.
За всяка компания е трудно да отговори на всички критерии и да бъде безупречна. Малките стъпки, които предприемаме, са пътят към опазването на околната среда. Тенденцията все повече собственици да се фокусират върху този аспект от управлението на бизнеса се засилва, и това е стъпка в правилната посока.

Пътят към енергоефективните офиси е намаляването на отпечатъка на сградите и спазването на ESG критериите. Какво е бъдещето на офис сградите и как ще се променят те, предстои да видим в следващите години.

 


b2b Media | 12 Януари 2022
article thumbnail

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в ...


 

b2b Media | 10 Януари 2022
article thumbnail

Със старта на 2022 год. БАКБ представи новия си корпоративен сайт www.bacb.bg. Изцяло променената визия е резултат ...


 

b2b Media | 10 Януари 2022
article thumbnail

Със своите над 20 години опит в маркетинга в областта на сигурността Калахан ще се съсредоточи върху ...


 

b2b Media | 06 Януари 2022
article thumbnail

Д-р Иван Делчев е интернист, специалист вътрешни болести и общопрактикуващ лекар в 17 ДКЦ в София. Завършил ...


 

b2b Media | 22 Декември 2021
article thumbnail

Престижните отличия се раздават за 12-а поредна година от Бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“ в ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021

Пластмасите са по-устойчиви от алтернативните материали, когато се вземат предвид оценките на жизнения ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021
article thumbnail

Конкурсът очаква първата кандидатура в категорията „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“ ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021
article thumbnail

През последните години една от главните теми на разговор в световен мащаб са климатичните проблеми и ...


 

b2b Media | 20 Декември 2021
article thumbnail

52% пък комбинират пазаруването по магазините с онлайн пазаруване ...


 

b2b Media | 16 Декември 2021

Нов тип споделено офис пространство ще отвори врати в офис комплекса Megapark напролет. MyFlex е проект на Lion’s Head, ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »