Днес 255 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Три дни остават до десетото издание на форума Ratio, където международни лектори ще ни отведат дълбоко в човешкия ум

Невронауката и експерименталната психология едва сега навлизат в дълбините на човешкия ум. Макар определянето на точното взаимодействие между ума и мозъка все още да е предизвикателство, тези две науки разкриват нови начини за изследване на фундаментални въпроси относно ума, съзнанието и Аз-а.

Сред тях откриваме нови практики и субстанции, които променят мозъка. Например, при дългогодишни медитатори се забелязва намалени тревожност, депресия, невротизъм и дори анатомични промени. Психеделичните лекарства пък показват обещаващи резултати при лечение на посттравматични стресови разстройства и депресия, като ни позволяват и да надникнем в същността на преживявания, описвани като “духовни” и “трансцендентни”.

Колкото повече разбираме за тези преживявания обаче, толкова по-изразен става въпросът за това какво е Аз-ът. Има ли наистина съзнателен Аз, който обединява всички наши преживявания, или ние сме нестабилна конструкция от съзнателни моменти, която мозъкът ни съшива в едно динамично цяло? Каква е природата на Аз-а? Какво представлява разпадът на егото?

Тези въпроси ще бъдат на фокус по време на дискусионния панел на форума за популярна наука Ratio на на 15 юни. Гостите на събитието ще се изправят пред тайните на човешкия ум и ще надникнат в света на медитацията и психеделиците заедно с Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джош Уайсбърг.

Тамлър Сомърс е професор по философия в Университета в Хюстън. Той е автор на четири книги, най-скоро публикуваната от които е “Why Honor Matters”, и е ко-водещ на подкаста Very Bad Wizards. Грег Дън притежава докторска степен по неврология от Университета в Пенсилвания. Той комбинира знанията си за мозъка с артистични техники, за да визуализира анатомията и функционирането на мозъка по нови начини. Грег има опит в медитативната практика и е водил лекции за ролята на психеделичните субстанции в ремоделирането на ума. Джош Уайсбърг е доцент по философия и също идва от Университета в Хюстън. Автор е на книгата “Съзнание”.

Гостите на форума Ratio 2019 ще могат да чуят и три самостоятелни лекции, представени от международни лектори. Заедно с проф. Матю Коб те ще могат да надникнат в полето на еволюционната биология, след което да отправят поглед към далечния космос, търсейки отговор на въпроса “Има ли живот някъде другаде във Вселената”. Д-р Кери Бренър ще въведе публиката в света на супермощните и прецизни лазери и ще разкаже за тяхното приложение. Проф. Шийна Крукшанк ще представи микровселената в човешкото тяло – защо микробиомът е толкова важен за здравето и как може де бъде манипулиран, така че да извличаме максимална полза от него.

Ratio 2019 – пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Десетото издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. За трета поредна година, събитието се реализира с помощта на програма „Култура“ на Столична община. Повече информация за темите и билети може да намерите на https://ratio.bg/forum2019/

The post Три дни остават до десетото издание на форума Ratio, където международни лектори ще ни отведат дълбоко в човешкия ум appeared first on Новини за компютри, смартфони, технологии и наука.

 

 


kaldata.com | 26 Юни 2019

Стартъпът Lightyear, основан от няколко холандски студенти, представи електромобила Lightyear One с пробег 725 км по WLTP ...


 

kaldata.com | 26 Юни 2019

Този месец бе разкрит проект на Европейската Комисия, който ще трае три години и ще се занимава с ...


 

digital.bg | 26 Юни 2019

Вече ви информирахме, че Huawei получиха временен лиценз за Android с продължителност от 90 дни . Tова означава, че ...


 

technews.bg | 26 Юни 2019

Чувствителните данни са защитени от автоматизираните скриптове   


kaldata.com | 26 Юни 2019

Днес от телекомуникационния гигант Huawei споделиха, че бизнесът им в областта на 5G не е засегнат от санкциите ...


 

technews.bg | 26 Юни 2019

Технологията обаче е напълно защитена от санкциите на САЩ   


kaldata.com | 26 Юни 2019

Въпреки вкарването си в черния списък на САЩ, който трябва да предотврати взаимодействието на Huawei с щатски ...


 

kaldata.com | 26 Юни 2019

Сателитът LightSail 2 се подготвя да отвори своето слънчево платно и да започне своето пътешествие около Земята. ...


 

kaldata.com | 26 Юни 2019

Tesla е съвсем близо да достави на своите клиенти през текущото тримесечие рекорден брой електромобили. На ...


 

digital.bg | 26 Юни 2019

Водещите производители продължават да се конкурират в търсенето на максимално голямо съотношение между ...


 
Начало

Времето

София
Mostly Cloudy
22°C
Пловдив
Cloudy
22°C
Бургас
Fair
22°C
Варна
Fair
22°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски