21 Април 2018
Днес 96 новини

SOFIX:

658.44

BGBX40:

129.86

BGREIT:

114.99

BGTR30:

540.6

CGIX:

172.05
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Зимният сезон приключва с ръст на заетостта и умерено покачване на цените

1467271Зимният туристически сезон завършва с повишаване на заетостта и ръст на цените за туристически услуги с около 15%. Забавеният старт на активния сезон, заради по-топлото време в края на 2017, не успя да повлияе негативно на туристическите резервации и дори общият им брой надвишава стойностите от предходната година. Основният обем туристи остават чуждестранните, посочват от Green Life Resorts в края на ваканционния период.
• Средният престой на туристите в зимните ни курорти е 3 дни
• 12% ръст на ранните резервации за лятна почивка на морето

„Най-отчетлив ръст на активността наблюдавахме през януари, когато благодарение на по-студеното време и обилните снеговалежи, условията за зимни спортове се подобриха“, коментира Йордан Куванджиев, изпълнителен директор на Green Life Resorts и допълва: „Покачването на цените през този сезон се обуславя от подобряване на качеството на услугите в хотелските комплекси. Голяма част от клиентите са склонни да платят повече ако получат по-добри условия“.

По думите му средният престой на туристите в зимните ни курорти е 3 дни. Българите обикновено се съобразяват с ученическите ваканции, когато планират почивката си. Често обаче „отскачат“ и само за уикенда. В тези случаи запазват ваканцията си относително късно. Чужденците остават средно между 5 и 7 дни, като планират почивката си дългосрочно и правят ранни резервации. „Немалка част от българите предпочитат няколко, но по-кратки ваканции, отколкото една дълга зимна почивка в рамките на годината“, посочва Йордан Куванджиев.
Семействата с деца и групи с по-млади хора продължават да бъдат основните клиенти на зимния туристически пазар. В Банско най-много туристи има от Гърция, Румъния, България. Посещения има и от граждани на Сърбия, Турция, Македония и Великобритания. В Пампорово профилът на клиентите е по-различен, като възрастовата граница е малко по-висока.

Основните посетители са от България, Турция, Молдова, Румъния, Русия и Македония.

От компанията очакват силен летен сезон с оглед на ръста на ранните записвания с 12%. Важен фактор за растящия пазар е навлизането на нискобюджетни компании с редовни полети до летище Бургас от март до октомври. „Покачване от почти 20% има и при онлайн резервациите, като този канал остава предпочитан предимно за късни записвания или най-рано до 40 дни преди датата на пристигане“, уточнява Куванжиев.

Профилът на туристите през предстоящия сезон леко се променя, отчитат от Green Life Resorts. Българите заемат основен дял от почиващите в морските ни курорти – над 65%. Лек спад се наблюдава при рускоговорящите граждани, въпреки ръста им през 2017 г. Като причина, от компанията посочват възвърналия се интерес към дестинациите Турция, Египет, Тунис и Мароко, заради ексклузивните оферти и сравнително по-спокойната геополитическа обстановка. Ръст на запитванията има от страна на чешкия и словашкия пазар, но обемът на туристите, все още е относително малък.

„Интересът на английските граждани все по-сериозно се измества на юг от Слънчев бряг, като дори вече работим с един от най-големите английски туроператори. През 2018 планираме по-сериозно позициониране на дестинацията и сред скандинавския пазар и страните от Западна Европа“, коментира Куванджиев.

Покачване на цените на услугите в летните курорти с близо 10%, прогнозират от компанията. Поскъпването е в отговор на повишените изисквания на туристите. Все повече се търсят продукти с добавена стойност, като например осигурен паркинг, безплатна анимация за децата, използване на безплатни спортни съоръжения. „Туристите предпочитат услугите, които им се предлагат, да бъдат включени в пакет – в това число осигурени чадър и шезлонг на плажа, организирани вечерни събития“, допълва Куванджиев. Семействата с деца най-често се възползват от възможностите за летни езикови програми по време на престоя си.

 


dnevnik.bg | 17 Април 2018
article thumbnail


От есента между София и Истанбул ще се лети за 40 мин., а не за 50, както сега. Причината е, че за 29 октомври е ...


 

dnevnik.bg | 13 Април 2018
article thumbnail


Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изразява решително несъгласие ...


 

dnevnik.bg | 13 Април 2018
article thumbnail


Партията на Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) ще предложи ...


 

dnevnik.bg | 12 Април 2018
article thumbnail


С 14.6% са нараснали приходите от нощувки на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла през ...


 

dnevnik.bg | 12 Април 2018
article thumbnail


През февруари нощувките на чуждите туристи в България се увеличават с 4.6%, а на българските - с 0.7%, в ...


 

dnevnik.bg | 11 Април 2018
article thumbnail


Правителството осигури допълнителни 1 680 000 млн. лв. по бюджета на Министерството на туризма за изпълнение ...


 

dnevnik.bg | 11 Април 2018
article thumbnail


Правителството открити на днешното си заседание процедури за предоставяне на концесии на четири морски ...


 

b2b Media | 11 Април 2018
article thumbnail

Зимният туристически сезон завършва с повишаване на заетостта и ръст на цените за туристически услуги с ...


 

okolosveta.com | 10 Април 2018

Хотелиери и ресторантьори в Слънчев бряг скочиха срещу готвените от вицепремиера Валери Симеонов промени в ...


 

okolosveta.com | 10 Април 2018

Туристическа компания в Северен Виетнам облече 12 скулптури, представляващи голи хора в реален размер с ...


 
Начало

Времето

София
Fair
18°C
Пловдив
Fair
21°C
Бургас
Fair
17°C
Варна
Fair
20°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски