27 Февруари 2020
Днес 146 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Змии са вероятният източник на смъртоносния коронавирус в Китай

Змиите – китайски краит и китайска кобра – може да са източникът на новооткрития коронавирус, който предизвика огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай.

Заболяването е установено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, основен град в централен Китай и бързо се разпространява. Оттогава болни пътешественици от Ухан са заразили хора в Китай и други страни, включително в Америка и Европа.

Използвайки проби, изолирани от пациенти, учените в Китай определиха генетичния код на вируса и го фотографираха чрез микроскопи. Патогенът, отговорен за тази пандемия, е нов коронавирус.

Той е в същото семейство вируси като добре познатия тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV) и коронавируса в Близкия изток (MERS-CoV), които убиха стотици хора през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) назова новия коронавирус 2019-nCoV.

Какво е коронавирус?

Името на коронавируса идва от неговата форма, която наподобява корона, когато се изобразява с помощта на електронен микроскоп. Коронавирусът се предава във въздуха и инфектира предимно горния дихателен и стомашно-чревен тракт на бозайници и птици. Въпреки че повечето от членовете на семейството на коронавирусите причиняват само леки грипоподобни симптоми, SARS-CoV и MERS-CoV могат да заразят горните и долните дихателни пътища и да причинят тежки респираторни заболявания и други усложнения при хората.

Този нов 2019-nCoV причинява подобни симптоми като SARS-CoV и MERS-CoV. Хората, заразени с тези коронавируси, страдат от тежка възпалителна реакция.

За съжаление, няма налична одобрена ваксина или лечение за коронавирусна инфекция. Необходимо е по-добро разбиране на жизнения цикъл на 2019-nCoV, включително източника на вируса, как се предава и как се репликира, както за предотвратяване, така и за лечение на болестта.

Зоонотично предаване

Както SARS, така и MERS са класифицирани като зоонозни вирусни заболявания, което означава, че първите пациенти, които са били заразени, са придобили тези вируси директно от животни. Това е възможно, защото докато е бил в животински гостоприемник, вирусът е придобил серия от генетични мутации, които му позволяват да се заразява и да се размножава вътре в хората.

Сега тези вируси могат да се предават от човек на човек.

Любопитно при новия коронавирус е, че повечето от първата група хоспитализирани пациенти са работници или клиенти на местен пазар на едро с морски дарове, които също продават преработени меса и живи консумативи, включително домашни птици, магарета, овце, свине, камили и др. лисици, язовци, плъхове, таралежи и влечуги.

Въпреки това, тъй като никой никога не е съобщавал за намирането на коронавирус, заразяващ водни животни, вероятно е коронавирусът да произхожда от други животни, продавани на този пазар.

Хипотезата, че 2019-nCoV се е появил от животно на пазара, е силно подкрепена от нова публикация в Journal of Medical Virology. Учените направиха анализ и сравниха генетичните последователности на 2019-nCoV и всички други известни коронавируси.

Когато изследователите извършиха по-подробен биоинформатичен анализ на последователността на 2019-nCoV, това предполага, че този коронавирус може да идва от змии.

Как обаче вирусът може да се адаптира както към хладнокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници, остава загадка.

Авторите на доклада и други изследователи трябва да проверят произхода на вируса чрез лабораторни експерименти. Търсенето на последователност 2019-nCoV при змии би било първото нещо, което трябва да се направи. От избухването на заразата обаче пазарът на морски дарове е дезинфекциран и затворен, което превръща в предизвикателство да се проследи животното на новия вирус.

За да се потвърди произхода на вируса, е необходимо вземане на проби от ДНК от животни, продавани на пазара, и от диви змии и прилепи. Независимо от това, отчетените констатации също ще дадат представа за разработването на профилактика и лечение.

Избухването през 2019 г.-nCoV е още едно напомняне, че хората трябва да ограничат консумацията на диви животни, за да предотвратят зоонозни инфекции.

The post Змии са вероятният източник на смъртоносния коронавирус в Китай appeared first on Новини за компютри, смартфони, технологии и наука.

 

 


kaldata.com | 27 Февруари 2020

В края на миналата седмица Пентагонът приключи тренировъчна компютърна симулация на ядрена война с Русия, ...


 

kaldata.com | 27 Февруари 2020

С излязлото най-ново обновяване Microsoft някак незабелязано премахва възможността за създаването на локални ...


 

kaldata.com | 27 Февруари 2020

Към днешен ден TikTok е една от най-популярните социални мрежи. Въпреки това, генералният директор на Reddit Стив ...


 

digital.bg | 27 Февруари 2020

LG V60 ThinQ е новият премиум смартфон на компанията, който ще се конкурира директно със Samsung Galaxy S20 и другите ...


 

digital.bg | 27 Февруари 2020

GSM Association официално публикуваха имената на победителите на тазгодишните си Global Mobile Awards (GLOMO) награди, които ...


 

digital.bg | 27 Февруари 2020

Вече разбрахме, че Huawei P40 и P40 Pro ще бъдат представени на 26 март в Париж . Компанията се е погрижила да подобри ...


 

technews.bg | 27 Февруари 2020

С над 15% ще нараснат приходите през настоящата година   


technews.bg | 27 Февруари 2020

Очаква се подобряване на здравните възможности на смарт часовника   


pixelmedia.bg | 27 Февруари 2020

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от приходната агенцията. Те представляват ...


 

pixelmedia.bg | 27 Февруари 2020

Според нов доклад на групата за дигитални права Access Now, десетки световни правителства умишлено са изключвали ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски