21 Януари 2021
Днес 3 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Красен Станчев: Дефицитът в НОИ вече е огромен и това ще създаде проблем на цялата пенсионна система

Красен Станчев е икономист, народен представител във Великото народно събрание. Основател е на Института за пазарна икономика и негов изпълнителен директор в периода 1993-2007 година. От 1996 до 2001 година е член на Съвета за икономическа политика към президента, доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Властите въвеждат нови ограничения. Как ще се отразят на икономиката и доколко тя изобщо се възстанови след предишното затваряне през март?

В общи линии вероятно ще се сбъднат тези предвиждания, включително мои и на колеги, около 9 милиарда спад на БВП за тази година, от предвиденото в края на миналата година поради много причини. Основното е затварянето на човешкия фактор в икономиката и това ще рече отраслите, които зависят от приноса и контактите на хора. Като започнем от туризма и минаваме през ресторантите и свършваме във всичко останало, свързано с хора. Очевидно е, че голяма влияние ще има и във външния сектор, върху поръчките за българските предприятия, които идват от чужбина, защото и другите също не работят.

От бизнеса вече обявиха, че искат ясни параметри за подпомагане и бързи компенсации. Възможно ли е?

Целият проблем е в това как се правят тези неща. А те се правят взависимост от това, с което разполагат правителството, какви данъци са събрали. Онова, което се наблюдава в момента е, че правителството харчи за неща, които не са необходими в тази ситуация. Очевидно е, че следващата година няма да има война, не е ясно защо трябва да се купуват самолети и кораби. Това всичкото прави някъде около 3 милиарда, които са колкото целите събрани данъци от бизнеса, които могат спокойно могат да бъдат оставени на бизнеса, но сега няма такава идея, макар да е „поставена на масата” от март. Продължава харченето за неособено смислени неща, но това е най-фрапантното. Можеше да бъдат съкратени някои разходи, така че в момента е много трудно да се намерят резерви за подпомагане на когото и да било.

Кога според Вас можем да очакваме възстановяване на икономиката?

Във всички случаи е ясно, че предвижданите в бюджета за следващата година с 4 милиарда повече приходи в сравнение с тази година, което е около 3-4% от БВП са безкрайно оптимистични. Очевидно беше направено, за да се вземат пари назаем. Но не виждам какво друго може да се направи в тази ситуация, в която се намират и правителството, и страната, освен да се взимат нови заеми.

Правителството вече излезе с план за възстановяване, станал популярен като плана на Дончев, за усвояване на парите, които ще получим от Европейския съюз за възстановяване. В крайна сметка стана ли ясно как ще бъдат разпределени тези не малко пари?

В момента не може да бъде ясно, защото това е само идеен план, предстои да се направят конкретни разчети. Ясно е, че по традиция се разпределят някъде около половината средства и другото, което е ясно, че поради ветото върху целия бюджет на Европейския съюз от три страни-членки отлага времето, в което могат да се използват тези бюджети. Ясно е също, че правителството разчита за всичко от социални плащания до образование от една помпа, помпата на Европейския съюз. Това не е добра философия в тази ситуация, защото не се знае кога ще дойдат тези средства.

Казвате, че по традиция половината се разпределят. Защо така се получава?

Ами не знам, това е преглед на неразпределението по данни от преди месец, даже не половината, а 43%, това е някаква закономерност, но е трудно да се каже защо така се получава.

Заговорихме вече за Бюджет 2021, окончателно вече е в пленарна зала. Адекватни ли бяха направените промени между двете четения изобщо адекватен ли е този Бюджет в тази ситуация в момента?

Зависи по отношение на какво. Дали по отношение на това, което е нужно или на това, което съществуваше като идея и вътрешнокоалиционен дебат в управляващата коалиция. По повод последното това по някакъв начин е адекватно, имаше много по-лоши идеи. По отношение на това, което е нужно, това, което е добро и беше гласувано е финансирането на здравната система, но това не е адекватно по отношение на това, което беше възможно или пък необходимо от самото начало, от март. Още тогава беше ясно, че трябва да се увеличи бюджетът на здравната система с около 600-700 милиона лева. Това сега се случва, но се случва доста късно и в общи линии хората не са доволни. Това не е проблем само на България, повечето страни са така.

Относно социалните плащания, някои нарекоха този бюджет „популистки”. Може ли да изпълни заложените социални параметри?

В т.нар социални плащания освен схемата за майчински и пенсионни и т.н, също и бюджета на НОИ, всичко останало е горе-долу разумно. Относно социалните плащания имаме два феномена- единият- по-малкият проблем, по-простият, защото е 390 милиона лева, това е опит за раздаване на пари не там, където са нужни, а на онези, които имат примерно деца, за тези плащания става дума. Тази схема, която е в момента се получи след дебата, е по-добра от това, което искаше коалиционният партньор на ГЕРБ. Другото нещо, което не е рационално и ще е проблем за в бъдеще са плащанията за пенсионерите и изобщо увеличаването на дефицита на НОИ, разходите се увеличават с малко под 20%, при увеличаване на приходите при около 4%, това ще създаде проблем за поддържането на цялата пенсионна система.

Материалът Красен Станчев: Дефицитът в НОИ вече е огромен и това ще създаде проблем на цялата пенсионна система е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 20 Януари 2021

Иван Нейков е роден на 17 април 1955 г. в град Хасково, България. Завършва право в Софийския университет и до ...


 

ekipnews.com | 20 Януари 2021

Доналд Тръмп беше кралят на унищожаване на статуквото – изискваше пълно подчинение, унижаваше ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Министерският съвет прие Решение за бюджетната процедура за 2022 г. в срока, определен от Закона за публичните ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. В тази връзка днес правителството одобри ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Броят на посетителите на Хаваите през ноември, първият месец след въвеждането на програмата за ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

На над 320 милиона лева възлиза набраният капитал през Българска фондова борса за 2020 г., което е най-високата ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 79 млн. евро (приблизително 156 млн. лв.) в подкрепа на ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Преброяването на населението и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи в 20 ч. на 3 ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Финансовият министър Кирил Ананиев е с положителен тест за Covid-19, съобщиха от ведомството. Министър ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »