Франция, Швейцария и Сингапур тестват съвместно трансгранични CBDC плащания

Франция, Сингапур и Швейцария стартираха съвместно изпитание на експерименталните цифрови валути на централните си банки (CBDC) и протоколи за децентрализирано финансиране (DeFi) в първия междурегионален тест от такъв вид.

Проучването, наречено Project Mariana, изследва как финансовите институции биха могли да уреждат валутни сделки на финансовите пазари, използвайки такива инструменти, а целта е да предоставят доказателство за концепцията до средата на 2023 г. Процесът ще се осъществява чрез т.нар. автоматизирани маркет мейкъри (AMM) за трансграничен обмен на „хипотетични“ CBDC в швейцарски франкове, евро и сингапурски долари.


AMM протоколите са предназначени да комбинират обединена ликвидност с алгоритми за определяне на цените между два или повече цифрово токенизирани актива, като например валути. „В бъдеще подобни AMM протоколи биха могли да формират основата за ново поколение финансови инфраструктури, улесняващи трансграничния обмен на CBDC“, се казва в изявление на Банката за международни разплащания (BIS), която наблюдава проекта.

Централните банки ускоряват надпреварата между криптовалути и DeFi

„Този ​​пионерски проект тласка нашето изследване на CBDC към иновативни граници, включвайки някои от обещаващите идеи на екосистемата DeFi“, споделя Сесилия Скингсли, ръководител на BIS Innovation Hub. Към момента около 90 процента от световните централни банки, включително Федералният резерв на САЩ, Централната банка на Англия и Европейската централна банка, проучват потенциалното пускане на цифрова версия на своите валути. Повечето от тях не искат да изостанат от напредъка на биткойн и други широко използвани криптовалути, но се борят със сложността, която те носят с цел предпазливост относно степента на контрол, която могат да предадат на правителствата.

CBDC и криптовалутите като биткойн споделят една и съща блокчейн технология, но най-съществената разлика между тях е, че CBDC са централизирани и проследими, докато криптовалутите не са.

„Няма заплаха за криптото“, казват от Binance

Главният изпълнителен директор на най-голямата крипто борса в света, Binance, заявява, че ходовете, предприети от централните банки относно CBDC, не са заплаха за крипто индустрията, тъй като те ще валидират блокчейн технологията и ще изградят доверие сред скептиците по отношение на цифровите валути. „Заплаха ли са CBDC за Binance? Не мисля така. Мисля, че колкото повече имаме, толкова по-добре“, каза Чангпенг Джао на Web Summit, най-голямата технологична конференция в Европа, провела се наскоро в Лисабон. Според него блокчейн технологията зад криптовалутите трябва да бъде достъпна за CBDC и да бъде приета от правителствата.

Джао обаче посочва, че напоследък криптовалутите са силно свързани с фондовия пазар, като и двата типа активи се коригират рязко, тъй като централните банки повишават лихвените проценти, за да контролират рекордната инфлация. По думите му те би трябвало да са обратно пропорционални, но днес се движат в еднаква посока главно защото повечето от хората, които търгуват с крипто активи, търгуват също и с акции.

Други групи от държави също разработват сходни проекти

През септември централните банки на Норвегия, Швеция и Израел обявиха, че обединяват усилията си с Банката за международни разплащания, за да проучат CBDC. Проектът ще се задълбочи в необходимите технологии и въпроси, свързани с политиката и има за цел да подобри трансграничните плащания чрез намаляване на разходите и подобряване на скоростта. Ако CBDC са бъдещето на плащанията и те се окажат успешни, това ще бъде от полза за всички, според Торбьорн Хегеланд, изпълнителен директор за финансова стабилност в централната банка на Норвегия, Norges Bank.

„Парите в брой допринасят за някои ценни характеристики на платежната система, които са от полза за всички – дори ако някои ги използват по-интензивно от други. Непредвидените условия на независимо плащане са важни. И потенциалният достъп до алтернатива на плащане без кредитен риск, която може да се използва от всички доставчици доверие в платежната система“, казва Хегеланд.

Това е важно уточнение, защото подсказва, че (поне) в тези държави чувствителната тема за анонимността е взета под внимание. „Ние анализираме дали въвеждането на CBDC като допълнение към паричните средства може да гарантира продължаващото съществуване и по-нататъшното развитие на такива характеристики“, продължава Хегеланд, добавяйки, че въвеждането на CBDC не трябва фундаментално да променя или подкопава бизнес моделите, както и ролята на банките да предоставят кредити.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...