Кризата във Великобритания удря малките бизнеси и нископлатените работници

В Обединеното кралство се разраства безпрецедентна за последните десетилетия криза – все по-голям брой търговци затварят вратите на магазините си пред лицето на непосилни разходи. Рекордната годишна инфлация от 10,1% през юли и енергийните проблеми, които се оформиха в последните месеци, са причина някои бизнеси да отчитат десетократно увеличение на сметките си за комунални услуги. В страната започва да се говори за „изгубено поколение“ от малки предприятия и търговци.

Непрестанно нарастващите цени на газта и електричеството обезсмислят дейността на редица кафенета, ресторанти, магазини и салони.
Всичко това насочва вниманието върху все по-тревожните сигнали от Централната банка на Обединеното кралство за изпадане в рецесия през следващата година. Данни, публикувани в петък от Федерацията на малкия бизнес (FSB), показват, че мнозинството от фирмите (53%) очакват застой, свиване на пазара или фалити през следващите 12 месеца.

Друг анализ показва, че има рекордна стойност от 20 200 по-малко предприятия през второто тримесечие на тази година – най-голямата загуба за такъв период, откакто се води тази статистика. Джонатан Рейнолдс, бивш бизнес секретар в правителството, заявява: „Магазините, кафенетата и кръчмите рискуват да опрат до стената, защото това правителство не успя да се справи с енергийната криза.“ В същото време депутати от парламента твърдят, че пощенските им кутии са пълни със съобщения от отчаяни собственици на малък бизнес, които предупреждават, че ще трябва да затворят обектите си.

От друга страна обаче в страната се изготвят предложения за подпомагане на най-нископлатените участници в пазара на труда. Лейбъристите предлагат Комисията за ниско заплащане да вземе предвид променящите се разходи за живот, когато определя минималната заплата. Те също така искат да се премахнат категориите с по-ниско заплащане за работници на възраст между 18 и 22 години, така че всички да получават еднаква минимална ставка.

Към момента минималната заплата във Великобритания е определена на 9,50 паунда на час за тези на 23 и повече години, 9,18 паунда за 21- и 22-годишните и 6,83 паунда за работници на възраст между 18 и 20 години. Предложението да се помогне за справяне с кризата с разходите за живот идва, след като партията обяви план от 29 милиарда паунда за замразяване на тавана на цените на енергията тази есен.

Както знаем, в страната предстои да встъпи в длъжност нов министър-председател, след като Борис Джонсън подаде оставка, а това дава широко поле за изяви и обещания. Лиз Тръс, фаворитът за следващ премиер, каза, че ще отмени увеличението на националните осигурителни вноски и няма да продължи с планираното увеличение на корпоративния данък през следващата година.

Но според Институтa за фискални изследвания (IFS) през следващата финансова година (2023-24) заемите вероятно ще се увеличат с 23 милиарда паунда, защото правителството ще трябва да повиши обезщетенията и пенсиите в съответствие с по-високия процент на инфлация и също така да плати по-високи дългови лихви по обвързани с инфлацията облигации.

Очевидно във Великобритания има твърде много проблеми за разрешаване и най-вероятно ще са необходими рискови ходове, като значителни увеличения на публичните разходи в условията на висока инфлация. Десетки милиарди трябва да бъдат насочени, за да продължи подкрепата на домакинствата и бизнесите, които се борят с по-високи сметки за енергия и да се компенсират обществените услуги от въздействието на по-високата от очакваното инфлация.

Островът страда от особено сериозен скок на цените не само заради актуалните събития, но и поради решението си да напусне Европейския съюз преди няколко години, което доведе до увеличаване на разходите за вносителите. Брекзит също така намали наличието на чуждестранни работници в някои сектори, като хотелиерството, транспорта, развлеченията, повишавайки разходите и съответно цените на услугите.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...