Процесът на дигитализация във финансовия отрасъл и иновациите – обсъдиха лидерите

Състоя се осмото издание на форума Next DiFi, насочено към иновациите в сектора.

Тазгодишното събитие беше с акцент върху иновациите по отношение на технологизирането в сектора. На дневен ред бяха дигиталната трансформация, развитието на дигиталните финанси, предстоящите икономически промени и навлизането на централизираните дигитални валути.

Форумът, организиран от b2b Media, започна за първи път със закуска на водещи експерти във всички области, засягащи развитието на банковия сектор и небанковите финансови институции, IT, браншови организации и институции. Модератор на събитието беше Катя Димитрова- основател и управляващ съдружник в Interpartners, а домакин – Михаил Петров CEO на Swarz IT. Сред поканените бяха Деан Василев – изпълнителен директор на Creditland и Moite, Александър Димитров – член на управителния съвет на TBI Bank, проф. Даниела Илиева изп. директор-фондация “Право на интернет “, Даринка Георгиева – изп. директор на финансовата мрежа на глобалния договор на ООН, Ираван Хира – управляващ директор във Financial Times, Мартин Заимов – управляващ партньор на Wind of change- компания за измерване на нивата на въглероден диоксид, Мартин Богданов – председател на съвета на директорите на Paysera, Юлиян Ефтимов – управляващ партньор на агенция 3CON и други.

Идеята на закуската е да формира силна общност въз основа на на експертни мнения, да се изложат идеи за трансформация и дискусията да възбуди идеи за размисли.

Бяха засегнати най-важните за съвремието ни теми отнасящи се до финансовото развитие като въвеждането на понятието “устойчивост” в банковия сектор. Мартин Заимов от гледна точка на експерт в тази област заяви, че парите винаги са резултат и не на всяка цена.

Една от основополагащите теми беше как в действителност се променя икономиката и в частност ролята на един банкер. Според Александър Петров, той е моделиер, има много повече отговорности и трябва да може да “предскаже възможностите за развитие”. В хода на разговора се стигна до ключов извод, че традиционната банка има нужда от финтех компаниите и все повече ще се обръща към тях. Бъдещето чертае симбиоза.

“Ковид кризата наложи на по-големите банки да осъзнаят нуждата от процес на дигитализация” – това мнение сподели председателят на Paysera Мартин Богданов. Той спомена още, че решение на финансовите проблеми определено е възникването на финтех компании.

Коментира се още навлизането на AI в сектора, което така горещо вълнува всички. Отговорът на IT сектора в лицето на Ираван Хира по въпроса за интеграцията му е, че както във всяка друга сфера, така и при икономически ориентираните бизнеси трябва да се внимава. Във време на финансова криза ИИ навлиза с цел внимание в посока доверие.

В хода на Next DiFi се разгледа статистическото проучване на социолога Евелина Славкова за безкасовото плащане. Тя анализира нагласите на обществото спрямо постепенната трансформация и отговори в цифри на въпроса – Възможна ли е каузата изцяло да се дигитализира плащането? Накратко тя посочи, че от проведено проучване сред 1000 човека на възраст 18+ години предимно младите хора са положително настроени да плащат дигитално, докато по-възрастните все още имат немалка доза недоверие. 35 % от 611 анкетирани все още носят пари в брой. Това е притеснение, че няма да могат да платят с карта или че картата е ненадежден носител – предстои да разберем.

Във форума участваха със свои изложения експерти от Fibank, за да разкажат докъде е успял да навлезе изкуствения интелект в банковия сектор. Изкуственият интелект се оказва много полезен за неограничена работа с клиенти например.

Процесът на дигитализация във финансовия отрасъл и иновациите – обсъдиха лидерите

Даринка Георгиева разказа какво е отношението на ООН спрямо финансите и по конкретно каква е ролята на отговорното финансиране за напредъка по Целите на ООН за устойчиво развитие. Тя представи изложението си като гледна точка на изп. директор на финансовата мрежа на глобалния договор на ООН. Според нея, светът ще трябва да инвестира между 3 и 5 трилиона долара годишно, за да постигне Целите за Устойчиво Развитие до 2030 г.

Next DiFi събра екперти и главни действащи лица на инвестиционната и финансовата сцена. Тази година млади бъдещи финансисти също бяха сред зрителите.

„Ако преди наблягахме много силно на процесите по дигитализация, сега добавяме актуалните регулации, развитието и внедряването на Изкуствен интелект и изобщо всичко, което не само приковава вниманието в последните месеци, но определя и бъдещето на сектора,. Като цяло успяхме да обхванем много нови неща, които ние като потребители на финансови услуги можем да очакваме съвсем скоро.“, това сподели основателят на b2b Media Надя Маринова по отношение на целите на тазгодишния формат.

Цялото интервю с Надя Маринова по повод форума може да прочетете ТУК.

Връзка към оригиналната статия.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...