Строителните материали на бъдещето

Коноп, морски водорасли и отпадъци от разрушени съоражения – това са само част от материалите, които архитекти и инженери смятат, че един ден могат да бъдат използвани в строителството, за да направят строителния сектор по-екологичен. Статистиките вече показват, че сградите с по-високи екологични характеристики генерират по-високи печалби, имат по-ниски нива на амортизация и постигат по-висока удовлетвореност от наемателите си. Темата беше разгледана на последния The Klosters Forum (TKF) – глобално събитие, на което се обсъждат някои от най-належащите екологични предизвикателства в света.

Кои са най-новите и ефикасни решения?

В един от проведените семинари на TKF, Лисгард Винд, известна датска специалистка по кръгова икономика, раздаде на присъстващите на форума мостри от строителни материали, направени от рециклирани бурета за бира и морски растения. Друг иновативен продукт демонстриран от нея е направен от специален растителен вид, който се среща в устия, заливи и други плитки крайбрежни зони. Името му може да се преведе като „змиорска трева“, като той абсорбира три пъти повече парникови газове от дърветата и има допълнителни предимства като огнеупорност, устойчивост на гниене и е добър изолатор. Освен това, ако бъде покрит със слама, като се използва традиционен викингски метод, може да се сглоби в удобни панели, които лесно се монтират върху покриви и фасади.

Водораслите също са потенциално привлекателен биоматериал, който може да се използва в строителството. Те са познати като изключително ефективни за улавяне на въглерод и се адаптират към различни екстремни условия на околната среда. Изследванията показват, че микроводораслите могат да улавят въглеродния диоксид 50 пъти по-ефективно от растенията, като едно езерце с обем от 4000 m3 абсорбира около 2200 тона CO2 годишно. Архитекти и учени експериментират с иновативни проекти за включване на водорасли в дизайна на сградите, например чрез покриване на фасадите им, за да се улавят CO2 и други замърсители и да се произвежда кислород.

Рециклираните строителни отпадъци са друго възможно решение на въглеродния проблем. Д-р Гнанли Ландру, съосновател на базираната в Швейцария Oxara, се включи във форума, за да покаже технология за добавки без цимент, разработена от неговия стартъп. Патентованият метод на Oxara смесва отпадъци от изкопни работи на основата на глина с минерална добавка, която се втвърдява след 24 часа и е готова за използване в подови настилки и неносещи стени. „Земният бетон“ на Oxara има всички предимства на обработката на конвенционалния аналог, но отделя 20 пъти по-малко въплътен въглерод и е по-евтин, което означава, че може да помогне за изграждането на по-достъпни жилища.

„Има много отпадъци, които могат да бъдат рециклирани. Това също е актуален финансов проблем за компаниите – ако не рециклирате, трябва да започнете“, каза д-р Ландру. „Това, което вчера се смяташе за отпадък, сега е ресурс. В кръговата икономика няма отпадъци. Отпадъците от разрушаване в строителството в бъдеще, надявам се, ще бъдат кафяво злато. Трябва да променим строителната индустрия сграда по сграда.“, заяви още той.

Как би могла да се случи трансформацията?

Алтернативните строителни материали определено са обещаващи, но тяхната комерсиализация е бавен процес в тази индустрия, която е доста устойчива на технологични промени. Въпреки това експерти като Лисгард Винд вярват, че променящата се бизнес динамика между разработчиците и инвеститорите, които се грижат за климата, може да се окаже трансформираща. „Предприемачите – големи и малки – нямат друг избор освен да се включат в устойчивостта, за да избегнат риска сградите им да се превърнат в блокиран актив“, смята Винд.

Секторът на недвижимите имоти, подложен на натиска да намали огромния си отпечатък върху околната среда, все повече се обръща към модулното строителство - метод за изграждане на сградата на части, извън обекта. Модулният подход може да намали отпадъците, генерирани по време на фазите на изграждане и разрушаване, почти до нула чрез изграждане в контролирани условия в заводите.

Повече за форума Klosters

The Klosters Forum е организация с нестопанска цел, предлагаща неутрална платформа за вдъхновяващи предложения за справяне с някои от най-належащите екологични предизвикателства в света. Неговата мисия е да ускори положителната промяна в околната среда чрез развиване и подхранване на нарастваща общност от водещи практици и експертни лица чрез насърчаване на междудисциплинарен обмен и сътрудничество.

Всяка година форумът е домакин на екологично дискусионно събитие, което свързва високопоставени участници от областта на науката, бизнеса, политиката и индустрията, както и неправителствени организации, креативни умове и експерти по устойчивост.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...