Еврото - това го знае всяко хлапе

Министерство на финансите пуснало на министерство на образованието писмо, че във връзка с комуникационната стратегия за еврото трябва да има "информационни материали" в училищата.

Сиреч, време е дори децата да почнем да промиваме колко е хубаво България завинаги да се сбогува с паричния си суверенитет.

Но добре, щом ще си говорим за информационни материали - какво се случи със съвместния анализ на БНБ и МФ за икономическите последствия от приемане на еврото? Този "информационен материал" ще бъде ли разпространен в училищата? Нещо се съмнявам.

Преди 3 месеца видяхме частта на БНБ, а тази на министерство на финансите уж щеше да е готова до края на годината (дори по-рано ни се казваше). Три месеца по-късно ни вест, ни кост. Пълният доклад никакъв го няма и силно подозирам, че няма и да го има.

Очевидно МФ се опитва изцяло да потули този анализ, защото в частта изготвена от БНБ имаше някои неудобни икономически факти. Такива като Атанас Пеканов със сигурност се молят напълно да забравим за доклада. Но аз не забравям.

Виждаме пределно ясно какво се случва. Отделят се милиони за промивка по училища и обикаляне на "евромобил" из страната, с които ще обясняват как трябва да приемем еврото защото ще спестиш 24 стотинки от превод следващия път като идеш на море в Гърция.

Същевременно, сериозните въпроси и тревоги относно приемането на еврото се игнорират. Какви ще са макроикономическите последствия върху стопанското развитие на България? "Само хубави" ни казват лаконично от МФ докато отказват да предоставят задълбочен и обективен анализ, с който да се аргументират.

"Комуникационната стратегия" за еврото се оказва нагла и безсрамна пропаганда.

Вижте още: