Голяма каша стана …

Производителите на вятърни перки в Европа се събрали на конференция в Билбао. Основната тема била пак същата:

"We're all in trouble!?" или на чист български "КОЙ ще ни даде пари-и-и!?"

Вятърната индустрия е изправена пред пълен крах - разходите в последната година са скочили толкова много, че практически всички - GE, Nordex, Vestas, Enercon, Siemens и т.н. - работят на загуба. За броени месеци себестойността на производството на вятърни перки се е вдигнала толкова, че цените са обратно на нивата от 2015 г. И таван не се вижда.

Положението е подобно и при производителите на фотоволтаични панели и батерии по цял свят. Само дето там в Европа така или иначе не се произвежда почти нищо.

Това ми дава повод да напомня кои са основните двигатели на спада на цените на цялата индустрия на т. нар. "енергиен преход":

1. Огромния спад на цените на конвенционалната енергия през десетилетието 2010-2020 г.: Нефт, газ, въглища, уран и съответната енергия, произведена от тях, отбелязаха спадове на цените около 80-90%. А те са в основата на евтиното производство на каквото и да е - особено метали.

2. Металите, които са основата на производството на ВЕИ - стомана, алуминий, мед - също отчетоха големи спадове, а без тях за никаква електрификация не може да се мисли.

3. Капиталът поевтиня изключително много: Това десетилетие отчете на най-ниските лихви в историята на човечеството. Освен това масово полетя в посока ВЕИ и електромобилност.

4. Държавите подкрепят изграждането на ВЕИ и електромобилността по всякакви начини - от директни грантове и субсидии, до всевъзможни предимства, които само бюрократ-активист може да измисли.

5. Ученето и мащабът идват чак накрая: Да, индустриализацията на сектора води до ефективност и спестявания от мащаба. Но това се случва най-вече през "оптимизация" на разходите, тоест производство на почти всичко в Китай - над 85% от компонентите на европейските производители на вятърни турбини идват от там.

Както ясно се вижда в момента, последният фактор е безсилен пред избухването на цените на конвенционалната енергия, металите и транспорта. Парадоксално, но факт:

Производителите на ВЕИ уж трябваше да унищожат бизнеса на фосилните горива, но всъщност фосилните горива и минната индустрия им изяждат обяда.

Накрая една вметка във връзка с българския План за възстановяване:

Неслучайно казвам, че заложените мегавати за милиарди в Плана няма как да се реализират със същите пари - просто всичко ще струва много повече. Накрая парите ще бъдат усвоени, но мегаватите ВЕИ и батерии ще бъдат поне двойно по-малко. А ако ПАВЕЦ Чаира не работи, практически няма да можем да използваме и малкото енергия, произведена от тях.

Голяма каша стана...

Вижте още: