Интерконекторът GREGY и неговото стратегическо значение бяха представени на събитието „Енергийна взаимосвързаност Европа-Египет“

Египетско-гръцката електрическа връзка GREGY предоставя възможност за снабдяване на Европа с над 3000 MW зелена енергия.

Гръцката Copelouzos Group участва в събитието „Енергийна взаимосвързаност Европа-Египет“, организирано от Постоянното представителство на Европейския съюз в Кайро и шведското посолство по линия на шведското председателство на Съвета на ЕС. Джон Каридас, главен изпълнителен директор на ВЕИ бизнес звеното на Copelouzos Group, представи ключовите ползи и възможности, които въвеждането в експлоатация на електрическата връзка между Египет и Гърция GREGY ще открие за Египет и Гърция, както и за цяла Европа.


Проектът за изграждане на египетско-гръцката електрическа връзка GREGY се разработва от дъщерната компания на Copelouzos Group – ELICA S.A. Веднъж завършен, интерконекторът ще може да пренася към Европа чиста електроенергия, произведена в Египет и други африкански страни, чрез подводни кабели посредством вятърни и соларни паркове. Общата дължина на проекта достига внушителните 1373 км.

По думите на Каридас електрическата връзка ще подпомогне засилването на пазарната интеграция, повишаването на сигурността на доставките и увеличаването на социалното и икономическо благосъстояние на Египет, Гърция и редица страни в Европа.

Проектът бе представен в присъствието на посланика на делегацията на ЕС в Египет Кристиан Бергер, посланика на Швеция в Египет Хакан Емсгард, гръцкия посланик в Египет Никос Папагеоргиу, министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек Ел-Молла, представители на международни финансови институции и редица официални гости.

В рамките на събитието Каридас подчерта положителния ефект, който въвеждането на GREGY в експлоатация ще има не само върху свързаността на Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, но и за цяла Европа. Реализацията на GREGY ще позволи доставката на зелена енергия от 3000 MW от Египет до Гърция, а през Гърция и към редица държави в Европа. Това ще подпомогне ЕС в постигането на общите цели за осигуряване на достъп до повече възобновяеми енергийни източници, декарбонизация и намаляване на зависимостта от електроенергия, произведена от природен газ. GREGY е проект, който подкрепя целите Fit-for-55 и RepowerEU, както и стратегията на Египет за климатично неутрална енергийна система.

Наскоро GREGY получи категоричен вот на доверие от правителствата на участващите държави – включително от България. Проектът е във фаза на ускорено развитие, като предстои старт на изпълнението на окончателните технически проучвания. Реализацията на връзката между Египет и Гърция ще има положително въздействие, надхвърлящо границите на двете държави, с преки ползи за цяла Европа.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...