КРС трябва да рестартира процеса по предоставяне на честоти за 5G, реши ВАС

Създаването на виртуални мобилни оператори ще доведе до по-ниски цени и по-качествени услуги за потребителите.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приключила противозаконно и съответно – трябва да възобнови, обществените консултации за разпределяне на честоти за 5G. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) на 13 март 2023 г., в следствие на подадена жалба от “Мобилни алтернативни комуникации” АД (МАК).

“Мобилни алтернативни комуникации” АД беше учредено през 2017 г. от пет телекомуникационни компании - “Нетера”, “Телекабел”, “Скат”, “Нет1” и “Телесим”. Основна цел на МАК е да създаде алтернативен мобилен оператор (MVNO), каквито има в цяла Европа, но не и в България.

„Решението е изключително важно. То показва, че държавата в лицето на съдебната власт държи процедурите за отдаване на ресурси - изключителна държавна собственост, да са издържани законно и да защитават интереса на българския потребител“, коментира Невен Дилков, изпълнителен директор на Нетера.

Според основателя и изпълнителен директор на “Телекабел” Ангел Василев “Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори чрез създаването на виртуални мобилни оператори ще доведе до по-ниски цени и по-качествени услуги не само на мобилните, но и на фиксираните телекомуникационни услуги и ще създаде нови перспективи за десетки малки и средни кабелни оператори в България.”

Какъв е проблемът според МАК?

България исторически е била една от държавите с най-добър интернет в света благодарение на високата конкуренция на много телекомуникационни оператори, които развиха своите мрежи.
През последните 10 години обаче, логичният процес на консолидация и навлизането на мобилните оператори на пазара на фиксираните услуги в дома, които включват интернет и телевизия, доведе до рязко намаляване на активните оператори, предоставящи услуги на пазара. В резултат България се срина в световните класации за качествен и евтин интернет.

Единствените телеком услуги, които според отчетите на КРС показват сериозен ръст, са пакетните предложения с включени в тях мобилни услуги. Цените на тези услуги се повишават непрекъснато от 2 години насам, което допълнително утежнява ситуацията за българския потребител.

КРС трябва да рестартира процеса по предоставяне на честоти за 5G, реши ВАС

„За да се защити интересът на българският потребител, държавата и регулаторните органи трябва да насърчат конкуренцията на пазара, като създадат условия повече компании да предоставят мобилна услуга чрез познатите по цял свят виртуални мобилни оператори (т.нар. MVNO). България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват. У нас те не са забранени, но мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си“, коментират от „Мобилни алтернативни комуникации“ АД.

В тази връзка бе предложението на МАК АД към КРС при организирания търг за 5G честоти през 2021 г., а именно като задължение в лицензиите на получаващите достъп до 5G честоти мобилни оператори да бъде записано задължение да отворят мрежите си за алтернативни мобилни оператори. Целта на това е да се осигури възможност за конкуренция, която е в полза и на пазара, и на потребителите. Това предложение не беше взето предвид от регулатора.

"Вярваме, че при организирането на новата процедура за разпределянето на честотите за 5G и в контекста на растящи цени на услугите КРС ще защити интереса на потребителите и ще създаде реални условия за стартирането на алтернативни мобилни оператори и в България. Насърчаването на икономиката на споделянето ще доведе до благоприятно развитие на целия пазар – по-ниски цени за потребителите, по-ниски разходи за бизнеса (включително и за мобилните оператори), по-устойчива икономика на страната“, допълват от МАК АД.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...