Schneider Electric призовава към неотложни стъпки в надпреварата за декарбонизация чрез ускоряване на решенията за нулев отпечатък (Net Zero)Innovation Summit World Tour 2021 се обявява за ускорено редуциране на въглеродните емисии към достигане на амбициозната цел за нулеви емисии до 2050 г.

• Разширява се обсегът на консултантските услуги за съдържателен устойчив прогрес
• Компанията поставя началото на разговора за Електрическа енергия 4.0
 
Рюей-Малмезон (Франция), 12-и октомври 2021 г. Светът е в състояние да ускори неотложни действия срещу климатичните промени и да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид (CO2) до 2030 г. – според Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и отличен като Най-устойчивата компания в света за 2021 г. от организацията Corporate Knights. Давайки старт на Innovation Summit World Tour 2021, в своето обръщение Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric, се застъпва за осъществими стъпки към нулев въглероден отпечатък, залегнали в доклада “Императивите на 2030 г.: надпревара с времето”, изготвен от Института за изследване на устойчивостта към Schneider Electric.
 
Водещото годишно събитие на Schneider Electric Innovation Summit World Tour се открива с глобална дигитална конференция на 12 октомври и продължава със специализирани събития в редица държави до 12 ноември. С тази инициатива компанията ще насочи вниманието към глобалните климатични предизвикателства и ще консултира клиентите, партньорите, регулаторните органи и политиците за експресно намаляване на емисиите с цел декарбонизация на световната икономика през това решаващо десетилетие. Включилите се ще се запознаят с дигиталните и устойчиви иновации на Schneider Electric и ще научат повече за Електрическата енергия 4.0 и автоматизацията от следващо поколение.
 
Спешна необходимост за бързи действия към декарбонизация
 
Обръщението на Трикоар на Innovation Summit World Tour апелира към присъстващите да предприемат ключови мерки за декарбонизация и предлага собственото проучване на Schneider Electric като план-програма, която да задържи глобалното затопляне в рамките на траекторията от 1,5 градуса по Целзий. Този доклад излага необходимостта от намаляване на емисиите с 30-50 процента през настоящето десетилетие в сравнение с текущите нива. Ако се пропусне моментът, ще е практически невъзможно да се ограничи покачването на температурата до праг от 1,5 ° C, както е посочено от Междуправителствения панел за климатични промени.
 
 
Наред с продължаването на разговора за индустрията за бъдещето, който компанията води активно и у нас с инициативата „Стартирай 4.0“,  Schneider Electric слага на масата и темата Електрическа енергия 4.0: захранване на Новия електрически свят с умна зелена енергия.
 
Днес сме свидетели на конвергенцията на дигиталното и електрическото чрез софтуера. Електричеството прави енергията зелена и е най-вярната посока към декарбонизация. Дигиталното прави енергията умна, за да стимулира ефективността и да елиминира отпадъците. Именно тази връзка между традиционните електроразпределителни устройства и мрежи и дигиталното води до Електрическа енергия 4.0, горивото на Новия електрически свят. Това е най-бързият път към по-чиста, по-интелигентна и по-ефективна енергия. Светът вече е свикнал с концепцията за редуващите се индустриални революции и днес често говорим за Индустрия 4.0. По същия пример създаването на енергия и достъпът до нея минават през промени в годините и днес моделите поставят нуждата от това да мислим и обхванем темата през новата призма – Електрическа енергия 4.0.
 
Какви са предимствата на E4.0 за клиентите, партньорите и индустрията?
 
Електричеството е най-ефективната енергия (доказано тя е от 3 до 5 пъти по-ефективна от другите източници) и най-добрият вектор за декарбонизация (очаква се  електроенергията от възобновяеми източници да нарасне 6 пъти до 2040 г. и от 6% в момента да скочи до 40% през следващите 20 години). Електрическа енергия 4.0 осигурява измерими, устойчиви резултати чрез технологии, които вече съществуват.
 
Електрическа енергия 4.0 или комбинацията от електрическото и дигиталното, ще подхранва двупосочната децентрализирана енергийна мрежа на бъдещето. Потребителите и компаниите ще могат да генерират в изобилие своя собствена чиста енергия чрез възобновяеми източници и микрорешетки, за да я използват, съхраняват или дори продават на пазара.
 
Електрическа енергия 4.0 е гарант за бъдещето. Иновациите днес разчитат основно както на електроенергията, така и на дигиталната сфера: от устройствата, които правят живота ни по-добър, през онлайн работата у дома до електронната мобилност. А Schneider Electric допринася за промяната в света, като си поставя за цел да направи бизнес дейностите на своите клиенти и партньори по-устойчиви.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...