Водещи производствени компании у нас обявяват инициатива за дигитална трансформация в българската индустрияКонкурсът „Стартирай 4.0“ ще дигитализира безплатно две печеливши производства

Представителства на няколко световни компании у нас обявиха началото на конкурс „Стартирай 4.0“. Целта е подпомагане на българската индустриална общност по пътя на дигиталната трансформация в производството. Основен организатор на инициативата е Шнайдер Електрик България, които осигуряват наградата. В конкурса ще бъдат отличени две предприятия, които ще получат безплатно лицензи за три дигитални приложения на Шнайдер, обединени в обща архитектура, както и цялостната интеграция на проекта. В хода на конкурса всички участници ще получат безплатни консултации за приложенията и ще повишат своето разбиране за събирането на данни от машините, поддръжката с виртуална реалност и други съвременни подходи, част от индустрия 4.0. Резултатът от всичко това е намаляване на оперативните разходи, повишаване на ефективността и производителността и подобрен бизнес резултат. Това са основни предизвикателства пред световната индустрия в настоящия момент и крайната цел е средата у нас да напредва с добро темпо спрямо глобалните тенденции.

Право на участие в конкурса имат всички предприятия, които произвеждат продукти за крайно потребление на територията на България. Те могат да са собственост на международни компании или да са изцяло местни, да продават на българския пазар или зад граница.

Инициативата за дигитална трансформация се осъществява в партньорство с Професионалната асоциация за роботизация и автоматизация (ПАРА), както и с участието на Либхер Хаусгерете Марица и Монделийз Интернешънъл, представени от Фабриката за шоколадови изделия „Своге“. Всички партньори ще излъчат членове на журито и ще подпомогнат процеса на консултиране на участниците така, че да могат да разпознаят ползите от дигитализацията по-добре и да са улеснени при попълването на кандидатурите. „Съвсем целенасочено избрахме да не добавяме член на журито от нашата търговска организация в България“, споделя Радослав Кошков, управител на Шнайдер за България, Албания, Северна Македония и Косово. „Ние ще бъдем представени от Мария Топчийска, която управлява умната ни фабрика у нас и има точно нужния производствен опит. Партньорите ни също ще излъчат хора, които са на първа линия в индустрията, защото дигиталната трансформация се прави точно на първа линия.“, допълва той.

Всички подробности по конкурса ще бъдат представени на виртуално събитие в края на май, когато ще се представят в детайли архитектурата на наградата и съставът на журито. Пълните условия ще бъдат достъпни на уебстраницата на Шнайдер Електрик България.

Вижте още: