Най-високата охладителна кула се издига в курската АЕЦ-2

В първи енергоблок на Курската АЕЦ -2 завърши строителството на най-високата изпарителна кула в Русия – 179 метра. Нейният проектен живот е 100 години, като съоръжението е с 8 метра по-високо от досегашния първенец – охладителната кула на седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ.

За строителството на кулата е използван специален хидрофобен бетон, който оттласква водата и е водонепромокаем. Излети са общо 14 000 кубични метра бетонна смес, която е достатъчна за изграждането на три 16-етажни жилищни блока.

„Отчетен бе опитът от експлоатацията на кули от другите АЕЦ, благодарение на което топлоотвеждането на охладителната кула на Курската АЕЦ-2 бе увеличено с около 22%. За да се повиши мощността, трябваше да се увеличи височината. Изпарителната кула може да охлажда до 160 000 кубически метра вода в час“, отбеляза заместник директорът по изграждане на нови енергоблокове на централата Андрей Ошарин.

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...