Проучване: Расте притеснението от поскъпващата енергия сред потребителите в Източна Европа

В Източна и Централна Европа повече от половината от анкетираните са много притеснени за растящите цени на енергията, показва допитване, поръчано от Resideo Technologies, Inc.

Високо ниво на безпокойство в цяла Европа

По-голямата част от собствениците на жилища в държавите от Източна и Централна Европа, в които се провежда проучването – Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, са загрижени или силно загрижени за ситуацията.

На въпроса какво правят към момента, за да намалят сметките за енергия, проучването показва, че потребителите в Унгария (30%), Румъния (24%) и Полша (18%) са най-склонни да намалят температурата в дома като основна стъпка за намаляване на разходите за енергия.

За сравнение, 16% от запитаните в Чехия и 15% от хората в Словакия биха намалили температурата в дома като основна стъпка за овладяване на сметките за енергия. 22% от анкетираните в Словакия казват, че биха регулирали температурата на отоплението през деня.

Търсене на решения

На въпроса към кого биха се обърнали за съвет, за да намалят сметките за енергия, анкетираните в Унгария (55%) са най-склонни да се обърнат към професионален монтажник, специалист в отоплението. В Румъния (36%), Словакия (32%), Чехия (21%) и Полша (15%) само такава част от собствениците на жилища биха се обърнали към професионален монтажник за съвет как да намалят сметките си за енергия.

Окуражаващото за всички, които предоставят услуги свързани с отопление и охлаждане, по-голямата част от потребителите в Румъния (76%), Унгария (75%), Чехия (70%), Словакия (69%) и Полша (65%) биха се свързали с професионалист, за да инсталира система за управление на отоплението.

Снабдяване със система за управление на отоплението


Има сравнително висок ентусиазъм сред анкетираните когато става въпрос да се търсят начини за намаляване на сметките за енергия. На въпрос дали биха похарчили пари за най-новите системи за управление на отоплението, ако това означава, че ще могат да спестят пари дългосрочно, 59% от румънците и 52% от поляците казват, че биха го направили. В Словакия 49% от анкетираните казват, че биха обмислили покупката на системи за управление на отоплението, както и 46% от чехите и 44% от унгарците.

В средата на годината Европейският Съюз обяви планове да постави 1.5 милиона енергоспестяващи умни термостати в домове в цяла Европа тази година, като част от общите цели за намаляване на потреблението на енергия.

Ето и някои допълнителни лесни и ефективни начина за намаляване на потреблението на енергия:

1. Уплътнете прозорците и вратите – има много лесни и ефективни начини как да предотвратите навлизането на студ през процепите между стената и прозорците

2. Не покривайте радиаторите – така ще намалите и топлинните загуби

3. Не проветрявайте помещението при включени радиатори – умно е да си създадете навик да спирате отоплението, когато отворите прозорец, за да влезе чист въздух

4. Не преохлаждайте помещенията – по-добре поддържайте умерена температура

5. Не претопляйте себе си или стаята и се обличайте по-топло. Намаляването на температурата с 1°C спестява около 6%

6. Намалете температурата, когато не сте у дома, в стаите, които не използвате, и през нощта. Оптималната температура през нощта е 16-19°C.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...