САЩ и Канада ще финансират разширяването на румънската АЕЦ „ЧЕРНА ВОДА“

Канада и САЩ предлагат финансова помощ на Румъния за изграждането на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“, посочи в социалните мрежи министърът на енергетиката на страната Върджил Попеску. По думите му американските фирми Fluor Corporation и Sargent & Lundy, канадската SNC Lavalin и френската Framatome са се съгласили да „проучат възможностите за сътрудничество в гражданската ядрена сфера“, заедно с държавната румънска компания Nuclearelectrica, която е собственик на централата.

Според Попеску от Министерството на енергетиката на САЩ анализират възможността за участие във финансирането на двата нови реактора, в допълнение към паричната помощ от американската Exim Bank. Румъния има и капиталова подкрепа от канадското правителство.

Nuclearelectrica планира мащабна модернизация на двата работещи реактора в АЕЦ „Черна вода“ и изграждане на още два канадски реактора Candu с мощност от 700 мегавата на територията на централата. Планира се трети енергоблок да бъде готов през 2031 година.

Вижте още:

На 4 април 2023 г. в Интер Експо Център, гр. София ще се проведе информационен форум на тема „Финансиране на бизнеса 2023+“. Събитието се организира с любезната подкрепа...

Десетото издание на годишната Salesforce конференция, която се проведе в София, България, и Букурещ, Румъния, между 21-23 март 2023 година, отбеляза десет години от...