Стратегическо сътрудничество в енергетиката между САЩ, Япония и Гана

САЩ, Япония и Гана анонсираха стратегическо сътрудничество в подкрепа на разполагането на малки модулни реактори (ММР) в африканската държава. САЩ и Япония обявиха партньорство с Гана, за да подкрепят амбицията на страната да бъде първа в реализирането на тази технология в Африка и да се утвърди като център за напреднали ядрени технологии в региона.

Съобщението идва след посещение от заместник-министъра на енергетиката на САЩ Дейвид Търг в Гана през октомври, като целта на визитата бе консултации за засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на атомната енергетика.

Като начална стъпка японското правителство подкрепя проучване за осъществимост на технологията, което ще бъде извършено от японската и американската индустрия, в сътрудничество с правителството на Гана.

Проучването ще разгледа и потенциала за развитие на технологията VOYGR на американската компания NuScale на пазара в Гана, както и различни оценки на съществуващата инфраструктура.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...