Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Sofia Electric Brewing е големият победител на Demo Day – финалното събитие на програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale, което се състоя на 13 декември 2022 г. Симеон Първанов, основател на компанията, бе отличен от журито, което оцени представянето на участниците по три критерия – какъв е потенциалът за глобален растеж на компанията, колко ясно са определени стратегическите цели на компанията и колко силни са презентационните умения на основателя?

В състава на журито влизат бизнес лидери от различни сфери и индустрии: Асен Ягодин (Пощенска банка), Калин Радев (Софтуер Груп), Бойко Таков (ИАНСМП), Мирослав Стоянов (ЕБВР), Александра Мирчева (VM Finance Group).

Сред отличените компании на база на цялостното им представяне в програмата са още:

• Appolica с наградата „Straight-A Participant“ – за най-активна компания на уъркшопите, събитията и сесиите

• C4 Nexus с „Dare to Scale Ambassador“ – за компания, която най-активно отразява участието си в програмата, споделя прогреса си в различни канали и вдъхновява следващата кохорта предприемачи.

• Swipe.bg с „Collaboration Champion“ – за компания, която успешно използва възможностите от програмата, за да мащабира бизнеса си.

Dare to Scale е четиримесечна програма за растеж на международната предприемаческа мрежа Ендевър, подпомагаща стартъпи в напреднала фаза на развитие. Тя се проведе за четвърта поредна година и продължи от септември до декември, като в тазгодишната кохорта бяха селектирани 20 предприемачи от 11 компании. Те преминаха през 6 уъркшопа и индивидуални менторски сесии, водени от успешни бизнес лидери от мрежата на Ендевър и консултанти от PwC.

В обученията бяха заложени теми, в които компаниите най-често имат предизвикателства – управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. През пролетта на 2023 г. се очаква да отвори приемът за петото издание на Dare to Scale.

Програмата се реализира с основен партньор Пощенска банка и подкрепена от Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Тази година Ендевър си партнира с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР/EBRD), с чиято финансова подкрепа от консултантската компания PwC предоставиха експерти, които да подпомагат предприемачите.

Съдружници и директори от PwC България работиха индивидуално с всички участници, за да им помогнат със своя опит и експертиза в преодоляването на предизвикателствата и развиването на възможностите в техния бизнес. В програмата се включи и капиталов партньор – Seedblink, който допринесе за допълнителна възможност за достъп до финансиране на участниците. Партньори на събитието Demo Day са винарска изба Enira Estate, Sofia Electric Brewing, които са и участник, както и Trastena wines, чиято основателка - Оля Малинова - бе водещ на събитието и е финалист в предходно издание на програмата.

Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България:

„Предприемаческата екосистема в страната се развива изключително успешно и се наблюдават все повече компании, готови да излязат на международни пазари въпреки пандемията през последните години. Особено ни радва това, че техният успех все по-често е подпомогнат от системната работа на участниците в тази екосистема. Щастливи сме, че и в тазгодишната кохорта в Dare to Scale имахме възможност да работим с много вдъхновяващи компании с голям потенциал за растеж от най-различни индустрии. Като част от нашия ангажимент е да подпомагаме активно и развитието на средата, като от тази година отворихме програмата и към други ключови участници като BESCO и The Recursive. С помощта на менторите в Ендевър и консултантите от PwC имаме възможността да надградим техните знания и да ги подготвим да достигнат висотите, на които са способни“.

Асен Ягодин, изпълнителен директор и член на УС на Пощенска банка:

„За четири години Dare to Scale се превърна от амбициозна програма в устойчива платформа, която създава истинска добавена стойност за предприемаческата среда у нас. Ние в Пощенска банка сме убедени, че инвестициите в екосистемата правят българската икономика по-конкурентна и печеливша. Ето защо влагаме много усилия и очаквания в този проект и за нас е много важно да подкрепим добрите идеи, да насърчим и подпомогнем младите предприемачи в стремежа им да достигнат нови мащаби. Радваме се, че компаниите, които се включиха в програмата тази година, демонстрираха своята изключителна амбиция и желание не просто да разгърнат своя собствен бизнес, но и да участват пълноценно в развитието на средата. Вярваме, че това е правилната стратегия, когато говорим за създаването на нови възможности и изграждането на общото ни бъдеще“.

Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Вижте още: