До 20 милиарда евро на година достигат инвестициите в EDF

Бъдещите инвестиции в EDF могат да надхвърлят 20 милиарда евро на година. Това заяви в Париж френският министър на енергийния преход Анес Пание – Рюнаше на конференция по въпросите на атомната енергия, организирана от ОИСР.

Държавната компания се сблъсква с огромен недостиг на инвестиции, необходими за поддържане на атомния ѝ парк, както и за строителство на нови реактори и производство на възобновяема енергия. Генералният директор на EDF Люк Ремон по-рано оцени необходимия обем от средства на 25 милиарда евро.


Френското правителство обяви плановете си за строителство на минимум 6 нови атомни енергоблока, за които, според министъра, ще са необходими около 3 милиарда евро инвестиции годишно.

EDF и кабинетът водят преговори за нови регулации в атомната индустрия, които ще позволят на групата да инвестира в свои проекти и ще защити потребителите от прекален ръст на цените.

Представители на 20 страни присъстваха на конференцията и публикуваха призив за подкрепа на атомната енергия на Климатичната конференция на ООН (COP28), която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...