ЕЦБ с празен чек за надуване на инфлацията

Истинската новина от вчера. ЕЦБ си гласува пореден празен чек за надуване на инфлацията, този път Transmission Protection Instrument (TPI).

“Инструментът” представлява възможност за неограничено изкупуване на облигации от страните-членки и частния сектор. Както се посочва в съобщението: “The scale of TPI purchases would depend on the severity of the risks facing monetary policy transmission. Purchases are not restricted ex ante.”

Именно политиката на Quantitative easing, започната от Марио Драги през 2015 г. и последвалата Pandemic emergency purchase programme на Кристин Лагард доведоха до инфлационната буря в Европейския съюз. Тази политика очевидно продължава.

Добрата новина е, че търговските банки, особено в България, са свръхликвидни, и едва ли промяната в лихвите на централната банка на този етап ще се отрази значително на тях и на потребителите.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...