ЕVN Трейдинг (част от групата на EVN в България) е първият търговец на електроенергия в България, стартирал роботизирана търговия на Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

Това стана възможно след като компанията първа внедри технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool, което се предлага в страната ни от БНЕБ. Приложението дава възможност за автоматизиране на търговията в пазарен сегмент „В рамките на деня“ (Intraday).

“Радваме се, че с БНЕБ продължаваме да развиваме търговията на електроенергия в България. Внедряването на API показва ангажимента на БНЕБ да следва най-добрите практики в Европа. Автоматизираната Intraday търговия повишава ефективността на пазара и помага на заинтересованите търговски участници по-добре и по-бързо да отговарят на нуждите на клиентите си. ”, каза Мартин Славов, Изпълнителен член на Съвета на директорите на EVN Трейдинг.

“Благодарение на технологиите, търговията с електроенергия става максимално автоматизирана и много динамична. Тези участници на пазара, които първи се възползват от новостите – ще имат конкурентно предимство пред останалите като най- важното е, че това ще бъде от най-голяма полза за техните клиенти и потребители.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Технологичното приложение API* дaва възможност за свързаност, така че регистрираните търговски участници да могат да интегрират ефективно своите платформи със съществуващите електронни системи за търговия, като целта е по- голямо удобство, по-кратко време за реакция, точни отчети и сигурност. Предимствата от внедряването на API са: ефективна и безпроблемна интеграция с вътрешните системи за търговия, „back office“ системи и операционни инструменти; роботизирана търговия за максимизиране на пазарните възможности; персонализирани и автоматизирани отчети, и консолидирани уеб базирани ИТ решения.

Само регистрирани на борсовия пазар на електрическа енергия търговски участници, придобили статус „активен“ на пазарен сегмент „В рамките на деня“ имат право да използват API за търговия.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...