iBanFirst Прогноза за 2024 г.: Българската икономика ще нарасне с 2,6%

iBanFirst Прогноза за 2024 г.: Българската икономика ще нарасне с 2,6%, инфлацията ще се запази около 4,0%, а курсът на EUR/USD ще поевтинее

● През 2024 г. се очаква българската икономика да продължи тенденцията си на растеж, но с умерени темпове. Предвижда се публичните инвестиции и частното потребление да стимулират растеж на БВП до 2,6% при ръст от 1,9% за 2023 г.

● Данните през февруари подчертават, че борбата с инфлацията ще е трудна и продължителна (ХИПЦ 3,5% на годишна база, 0,3% на месечна база), като анализаторите на iBanFirst са особено загрижени за потенциалните верижни ефекти на силната инфлация в сектора на услугите върху заплатите.

● Инфлацията се очаква да се запази около 4,0% в края на тази година и 2,6% в края на 2025 г.

Българската икономика ще нарасне с 2,6%, благодарение на публичните инвестиции и частното потребление. Инфлацията ще се запази около 4,0%, а курсът EUR/USD ще остане стабилен, с определени рискове за понижение. Това са основните икономически и валутни прогнози за 2024 г. на iBanFirst, водещ глобален доставчик на валутни услуги и международни плащания за бизнеса, включен за пета поредна година в "FT1000" - класацията на Financial Times за най-бързо развиващите се европейски компании.

Българската икономика се очертава да постигне умерен растеж

През 2024 г. се очаква българската икономика да продължи тенденцията си на растеж, но с умерени темпове. Въпреки че икономическият растеж ще бъде под възможното, както в останалата част на Европа, iBanFirst прогнозира, че растежът на БВП ще достигне 2,6% през 2024 г. след 1,9% през миналата година. Това ще се дължи главно на публичните инвестиции и частното потребление. В настоящата макроикономическа среда това е добро представяне.

“Гледайки напред, ние оставаме оптимистично настроени за българската икономика. Смятаме, че през следващото десетилетие растежът на БВП може да се стабилизира на приблизително 3,0% годишно. Това е по-ниска стойност в сравнение с миналото, но това се дължи на по-забавената динамика на глобалния растеж. Повечето икономики вероятно ще работят по-слабо от възможното през 2024 г. и след това”, казва Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst.

Повишеният бюджетен дефицит е най-голямото притеснение на iBanFirst в дългосрочен план. В България той се очаква да възлезе на 3,0% от БВП. Това е важен показател, който трябва да бъде следен от близо, тъй като присъства в Маастрихските критерии за приемане на единната валута, и по-високи от тези нива биха оказали негативно влияние върху перспективите на България за влизане в Еврозоната.

Борбата с инфлацията далеч не е приключила

Данните за индекса на потребителските цени през февруари подчертават, че борбата с инфлацията ще е трудна и продължителна. Хармонизираният индекс на потребителските цени на годишна база е 3,5%, а този на месечна показа ръст от 0,3%. Основният ръст е при транспортните услуги – 1,5%, ресторанти и хотели с 0,9%, както и при алкохолните и тютюневите изделия с 0,8%. Храните и напитките се покачват с 0,6% на месечна база. Анализаторите на iBanFirst са особено загрижени за силната инфлация в сектора на услугите, за потенциалните ѝ верижни ефекти върху заплатите. Те смятат, че в края на тази година инфлацията ще се запази около 4,0%, а през 2025 г. ще се понижи до 2,6% на годишна база. Последното означава, че вероятно България ще успее да покрие критериите за ценова стабилност за присъединяване към Еврозоната през 2025 г., но не и през 2024 г.

Движението на валутната двойка EUR/USD

Геополитиката е ключов фактор за силата на долара, но съществуват и други. Икономиката на САЩ е много устойчива и противно на очакванията продължава т.нар. exceptionalism – значително по-добро представяне на щатската икономика по отношение на БВП, производителността на труда, пазарът на труда, както и добро представяне на корпорациите на фона на останалия свят и Европа. Ето защо iBanFirst очаква умерено поскъпване на USD през 2024 г. Президентските избори в САЩ ще предизвикат по-голяма волатилност от обикновено, като рискът тук е за по-значително поскъпване на долара в случай, че Доналд Тръмп бъде избран за президент за втори път.

Ключови дати през тази година

Март 2024 г: България и Румъния ще се присъединят към безпаспортната Шенгенска зона на ЕС за пътуване по въздух и вода, а отварянето на сухопътните граници ще бъде обсъдено през следващата година.

Пролетта на 2024 г: Докладът на Европейската комисия за задълбочения преглед на макроикономическите дисбаланси ще бъде публикуван.

Пролетта на 2024 г: След 19-годишно прекъсване ще бъде възстановена важната железопътна връзка България-Румъния. Договорът е на стойност над 130 млн. евро за възстановяване на транспортния поток.

3-14 юни 2024 г: Учението на НАТО, Ramstein Legacy, в България и Румъния е широкомащабното учение за въздушна отбрана с бойна стрелба. То е от особено значение в контекста на войната в Украйна.

06-09 юни 2024: Избори за Европейски парламент.

Вижте още: