SeedBlink е мобилизирала 2,69 млн. евро инвестиции в стартиращи предприятия в България, откакто оперира в страната

Платформата за съвместни инвестиции публикува своя годишен отчет заедно с анализ на екосистемата в Централна и Източна Европа, отбелязвайки 3 години дейност в европейската екосистема

• В България през 2021 и 2022 г. има два пъти повече рундове в сравнение с предходните години, въпреки рецесията.

• През последните 3 години броят на рундовете непрекъснато се увеличава, което разкрива неизползвания потенциал на България.

• По-голямата част от финансирането отива за Серии C и D, което показва, че българските стартъпи се разрастват и екосистемата узрява.

• ЦИЕ все още е един от най-бързо развиващите се региони за финансиране с рисков капитал в Европа, като повече средства са привлечени от стартъпи в областта на мобилността и финтех.

• Устойчивите стартъпи набират скорост в Европа, тъй като от 2022 г. 35% от европейските фондове за рисков капитал се фокусират върху социалното и екологичното въздействие.

SeedBlink, платформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи, чрез която свързаните с България Dronamics и Alcatraz AI набраха средства, е мобилизирала 2,69 млн. евро през първата година от дейността си в България. От стартирането си в Европа през 2019 г. платформата отчита общо 150 млн. евро мобилизирани в стартъп инвестиции с над 200 ключови инвестиционни партньори, сред които българските Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital и Vitosha Venture Partners.

След като приключи придобиването на Symbid, SeedBlink вече има общност от над 67 500 инвеститори от 75 държави, които са инвестирали 58 млн. евро през последните 3 години. Стойността на най-големия портфейл е над 500 000 евро с 30 инвестиции, а средната стойност е 17 500 евро. 40% от общата инвестирана сума се формира от инвестиционни билети от 10 000 евро, а най-големият инвестиционен билет е 100 000 евро.

"В момента на българския пазар няма алтернатива. Дигиталното решение на SeedBlink запълва една ниша, като играе допълваща роля към всеки фонд за рисков капитал или клуб от бизнес ангели. SeedBlink улеснява достъпа на българските инвеститори до клас активи, който иначе би бил недостъпен, а именно частните предприятия. От друга страна, българските стартиращи предприятия получават много повече от обикновен достъп до парични средства: мрежа от хора, готови да подкрепят амбициите им за растеж. За да празнуваме заедно, разгледахме с Horváth отблизо една от най-бързо развиващите се екосистеми в Европа през предходните 3 години от нашето съществуване: ЦИЕ. Оценяваме интереса Ви и се надяваме, че наблюденията ще са интересни за Вас.”, казва Ангел Хаджиев, директор за България в SeedBlink.

Въпреки рецесията, високата инфлация и намаляването на броя на рундовете за набиране на средства, през 2022 г. за втора поредна година в европейски технологични стартъпи са инвестирани над 100 млрд. евро. Стойностите след пандемията са много по-високи от тези през 2019 г. и 2020 г., което показва, че фондовете за рисков капитал инвестират дори в несигурни времена. От тази година 35% от тях се фокусират в по-голяма степен върху социалното въздействие и въздействието върху околната среда. 11 стартъпа от сектора са станали еднорози през 2022 г. от общо 31 досега, като 60% от всички еднорози в Европа са създадени в Обединеното кралство, Франция, Швеция и Германия.

Понастоящем първите еднорози са двигател на успеха на екосистемите в ЦИЕ, тъй като те се появяват в местните стартъп общности и допринасят за публичното потвърждаване на регионалния потенциал и на основателите, които искат да създадат нещо значимо. Такива примери са българският Payhawk от тази година и румънският UiPath от 2018 г.

"България имаше преднина пред другите страни в региона, защото се осмели да стартира нещо по-рано; другата причина е, че инвестирахме много в компании в начален етап на развитие. Това създаде мрежов ефект през следващите години.", казва Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven Ventures.

В България понастоящем Сериите C и D заемат по-голямата част от общото финансиране, което показва, че местните стартъпи се разрастват и екосистемата узрява. През 2021 г. и 2022 г. има два пъти повече рундове в сравнение с предходните години, въпреки рецесията. Броят на рундовете непрекъснато се увеличава през последните три години, като извежда на повърхността неизползвания потенциал на страната.

"Не съм родом от България, но в момента това е моята родина. Имах щастието да бъда част от местната екосистема от самото начало и виждах как хората я изграждат. Днес съм изумен от това колко голяма е станала тя.", казва Макс Гурвиц, партньор във Vitosha Venture Partners.

ЦИЕ все още е един от най-бързо развиващите се региони за финансиране с рисков капитал в Европа, независимо от всички предизвикателства, с които регионът се сблъсква напоследък. Над 1,3 млрд. евро се очаква да бъдат привлечени от финтех компании до края на 2022 г., докато 443 млн. евро се очакват във фудтех, който е една от малкото индустрии, показващи постоянен ръст в обема на финансирането и броя на рундовете от година на година. В областта на сигурността се наблюдава 4-кратен ръст на годишна база на обема на финансиране, въпреки че броят на рундовете намалява.

През 2022 г. SeedBlink консолидира инфраструктурата си и разшири присъствието си в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, за да реализира иновации в европейски мащаб. Платформата е достъпна и за български инвеститори с информация и ресурси на български език.

"Вярваме, че SeedBlink предлага чудесен продукт, който позволява на частни инвеститори да се възползват от стойността, създавана от технологичните стартъпи. Тези стартъпи са в челните редици на иновациите и могат да предложат на пазара нови технологии, бизнес модели и подходи. Като се имат предвид нашите компетенции, ние сме в силна позиция да помогнем на SeedBlink и нейната общност от инвеститори и очакваме с нетърпение 2023 г.", казва Константин Пелехра, старши мениджър проекти в Horváth & Partners Management Consultants.

Прочетете пълния отчет тук, за да получите повече информация за европейската екосистема от технологични стартъпи.

Вижте още: