1000 квадратни метра гора бяха засадени от екипа на Астразенека в България

Тази година гората на компанията у нас се увеличи с близо 400 дървета край София и във Варна.

Екипът на АстраЗенека България проведе традиционната за компанията залесителна акция в различни части на страната. На площ от един декар в гората до софийското село Долни Пасарел, в сътрудничество с Държавно горско стопанство София, бяха засадени 350 млади борчета, които в следващите години ще обновят растителния фонд на местността. Паралелно с това екипът на компанията във Варна допринесе за облагородяването на Морската градина, като засади японски вишни в историческия център на парка.


Екипът на АстраЗенека България продължава активната си екологична политика с цел облагородяване на околната среда, подобряване на качеството на въздуха и опазване на човешкото здраве. Част от програмата на компанията са ежегодни залесителни акции в цялата страна. Целта е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на респираторни, сърдечносъдови заболявания и рак на белия дроб, както и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете. До момента екипът на компанията у нас е засадил близо 800 дървета в столицата и шест големи града в страната, които допринасят за пречистването на въздуха. Като част от клъстер Балкани, освен в България, тази есен в акцията ще се включат отново и екипите на АстраЗенека в Сърбия, Хърватска, Словения и Черна гора. Към днешна дата общият брой на засадените дървета на територията на клъстер Балкани надвишава 5000 и през 2023 ще се увеличи с още близо 5000 бр. нови дървета.

1000 квадратни метра гора бяха засадени от екипа на Астразенека в България

Залесителните акции са част от глобалната програма AZ Forest, свързана с водещата стратегия за устойчивост на AstraZeneca – Ambition Zero Carbon. Тя е фокусирана върху осигуряването на нулев въглероден отпечатък в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5°C.

Чрез AZ Forest компанията е на път да намали емисиите на парникови газове от производствените си процеси в световен мащаб с 98% до 2026 г. и има за цел да премахне остатъчните си емисии от атмосферата считано от 2030 г. и занапред. Стъпвайки на базиран на науката подход AZ Forest ще премахне около 30 милиона тона въглероден диоксид от атмосферата за около 30 години.

По-рано тази година AstraZeneca обяви, че ще инвестира 400 милиона долара в своята глобална програма AZ Forest, като по този начин повишава ангажимента си да засади 200 милиона дървета до 2030 г. и да гарантира тяхното дългосрочно оцеляване.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...