Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България

Церемонията по Първа копка се състоя в присъствието на министри, дипломати и представители на местните власти в Пловдив.

Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България. На церемонията по Първа копка днес в Пловдив присъстваха Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер, посланик на Франция, г-н Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, г-н Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, г-н Владимир Темелков, заместник-кмет на гр. Пловдив с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“, г-н Николай Стаматов, заместник-кмет на община Марица, г-н Йордан Дашев, кмет на с. Радиново, г-н Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ), и още изтъкнати представители на местните власти, бизнес и браншови организации и партньори на Schneider Electric.


„В началото на месеца получихме статуетката „Инвеститор на годината“ и това е признание не само за Schneider Electric, но и за партньорството, което успяхме да постигнем с българската държава с намерението да построим изцяло нов завод. Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8 300 декара. Самата площ тук, която е закупена от Schneider Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години“, сподели Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията.

„Приоритет на Schneider Electric оттук нататък е, че корпорацията определя България като изключително стратегическа единица и предизвикателството пред нас е да поддържаме бизнеса тук, в Тракия икономическа зона, и да растем с увеличение на нашето продуктово портфолио и на пазара от гледна точка на крайни продукти и дестинации, до които доставяме“, допълни още той.

Инвестицията за изграждането на новия завод на Schneider Electric в Пловдив възлиза на 107 млн. лв. В него ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България

„Schneider Elextric е не само пример за инвестициите, които прави, и за създаването на нови работни места. Компанията е водеща сила в иновациите, които увеличават продуктивността и насочват усилията към ефективно използване на енергията и постигане на нулеви въглеродни емисии. Искам да поздравя Schneider Electric за техния нов проект и да благодаря на българските институции за това, че го подкрепиха”, посочи Негово Превъзходителство Жоел Мейер, посланик на Франция.

Целта на компанията е създаването на високотехнологично индустриално съоръжение от най-съвременен тип. Основният стремеж на инженерния екип на Schneider Electric e новото предприятие да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда. Всичко това ще удостовери постигането на много ниски емисии, включително при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност.

Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България

„Бих искал да поздравя Schneider Electric с решението да инвестира и построи новия си завод в България“, каза г-н Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

„Радвам се, че през последните години са вложени значителни усилия не само от местния екип на Schneider, но и от колегите ми от Българската агенция за инвестиции, и бих казал, че те са едни от основните виновници от страна на държавата този проект да се случи“, допълни още той.

Акцент към избора на Schneider Electric да реализира новата си инвестиция в България бе поставен и от г-н Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, както и от г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Г-н Владимир Темелков, заместник-кмет на гр. Пловдив, сподели важността на връзката между развитието на местния бизнес и професионалната реализация и задържането на младите хора в Пловдив и региона.

В новия завод се предвижда внедряването на автоматизации в управлението на сградата и производствените процеси, които са част от собственото портфолио на компанията, както и система за енергиен мениджмънт и възобновяеми енергийни източници, присъединени към сградата чрез дигитални решения за управление на енергията от Schneider Electric.

Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България

„Като глобален лидер в енергийната ефективност и устойчивото развитие Schneider Electric се стреми винаги към най-новите технологии и решения. След прилагането им в нашите фабрики ние споделяме и развиваме тези практики в нашата екосистема от партньори, доставчици и изпълнители. По този начин Schneider Electric повишава нивото на компетентност и знания в местната среда“, посочи Мартин Гънчевски, мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност в Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив и основна фигура за реализацията на проекта за новия завод.

Проектант на новия завод е IPS Bulgaria. Компанията има дългогодишно партньорство с Schneider Electric в България, включително при работата върху съществуващата вече Умна фабрика в Пловдив. Заводът ще се изгражда от „Главболгарстрой“, като предстои още един тръжен кръг, след който ще станат ясни и останалите изпълнители.

Вижте още: