1475424Първото издание на “Форум на комуникационната индустрия” представи дяловете на основните медийни канали за 2017 и прогнози за 2018,и събра топ мениджъри в дискусия за важните тенденции в света на комуникациите през тази година. 

8% ръст до 370,250,000 лв. e отбелязал рекламният пазар в България за 2017 г. Важните цифри за рекламния пазар у нас бяха представени на провелия се вчера в Sofia Event Center “Форум на комуникационната индустрия”с тема “Глобални посоки – локален фокус”. Нетните рекламни бюджети, инвестирани през изминалата година в основните медийни канали, процентите на медийна инфлация, както и прогнозите за 2018, направени от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА)на база на събраната информация от водещите агeнции и медии в страната, бяха представени от София Пенева, председател на УС на БАКА. Събитието продължи с три тематични панела от лекции и дискусии, посветени на водещите световни тенденции в света на комуникациите.

Oт презентацията на БАКАстана ясно, че телевизионната реклама продължава да държи най-голям дял с 220,200,000 лв. и за първи път изненадва с двуцифрена нетна инфлация от 13%. Teлевизията традиционно привлича и най-много от високобюджетните кампании, а най-големи рекламодатели са компаниите от фармацевтичната индустрия, храните и напитките, козметиката и търговските вериги. 

“Според глобалните проучвания на WARCсветовният пазар расте средно с 2,8%, ръстът в Европа е подобен на този в България, а в Румъния е дори и по-голям.” коментира София Пенева по време на презентацията. “У нас все още се гледа много телелвизия – средно по 3,15 часа на ден, и въпреки двете пийпълметрични системи на пазара, ефектът от инвестициите е измерваем. Отново според проучване на WARC, проведено на 96 пазара, телевизионната реклама отбелязва спад с 0,8%, докато у нас ръстът в телевизията е 8%.”

Дигиталните кампании за 2017 са оценени на стойност 75,100,000 лв., въпреки че липсват точни данни за инвестициите във Facebook и Google, които по информация на БАКА са  средно между 30 и 35% при големите агенции. С тази оценка, дигиталната реклама у нас отбелязва 16% ръст и 10% инфлация за изминалата година. Близо 50% е ръстът на мобилната реклама, докато десктоп рекламата има 18% от всички инвестиции. “В световен мащаб инвестициите във Facebook се равняват на общите инвестициив радио реклама, а рекламата в Google е приблизително равна на инвестицията в целия печатен пазар в света.” коментира София Пенева по повод глобалния ръст на интернет през 2017. 

У нас единствено рекламата в печатни медии регистрира спад със 17% до 15,100,000 лв., което води до 2% дефлация в цените. Радиото пък регистрира ръст от 1% до 18,600,000 лв. Основни рекламодатели там са търговските вериги, мебелите и фармацевтичните компании, а инфлацията е 2%. Външната реклама в страната има 5% ръст и стига до 40,600,000 лв. и 11% дял от целия медиа микс, с 4% инфлация инфлация на цените. Там традиционно най-големи рекламодатели са търговските вериги и телекомите. 0% ръст и инфлация и 650,000 лв. нетни вложения има кино рекламата у нас. 

На база на събраната информация за изминалата година, членовете на БАКА очакват през 2018 телевизионната реклама да продължава да расте с 8-9%, дигиталните канали – с 16%, радиото – с 1-2%, външната реклама с 5%, кино рекламата с 1%, а прогнозата за спад на рекламните инвестиции в печатни медии се оценява на 17%. Общият очакван ръст на рекламния пазар за 2018 е 9%. 

Представянето на данните на БАКА за пазара беше последвано от дискусия на глобалните трендове и локалните предизвикателства на 2018 с топ мениджмънта на някои от най-влиятелните компании в бранша. Дидие Щосел, CEO на Nova Broadcasting Group, Флориaн Скала, CEO на bTV Media Group, Николай Неделчев, управляващ директор на Publicis One, Александър Димитров, главен изпълнителен директор на Mтел и Михаела Пиерова, генерален директор на фармацевтичния гигант Sanofi коментираха как се е променил бизнеса им през последните 3 години и какъв е фокусът им сега. Модератор на дискусията беше Велислава Попова, главен редактор на Dnevnik.bg, която поведе разговора в посока за растяща консумация на медии, доминацията на мобилното потребление, “on-demand” услугите, маркетингa чрез съдържание, измерваемостта на ефекта в различните комуникационни канали и проблемът с доверието oт страна на потребителите във време на пост-истина, скандали с лични данни ифалшиви новини. Панелът завърши с лекция на Лий Хобс, вицепрезидент Телевизия за Европа, Близък Изток и Африка на Дискавъри, който представи водещи трендове в интересите на потребителите през последните години и как те се отразяват в съдържанието на водещите глобални продуценти. 

Вторият панел, посветен на потребителски нагласи, бeше открит от д-р Патрик ван Веен, експерт по социално поведение и основател на Apemanagement®.. Той прeдстави уникалния си подход при изследването на поведението на мениджъри, служители и потребители, съпоставяйки ги с импулси, които определят социалното поведението на маймуните. След лекцията му последва дискусия за потребителя в света на промяната, в която участваха Марчела Абрашева, регионален директор за Югоизточна Европа на KANTAR TNS, Диньо Маджаров, директор Изследвания в Прагматика и Мирослава Геoргиева, търговски директор на GfK България.Модератор на панела бeшеСтелиана Колева, директор Обслужване на клиенти в reforma, която постави въпроси, свързани с актуални тенденции в потребителското поведение, катоздравословния начин на живот, етичната търговия, носталгичния тренд, търсенето на стоки и услуги с добавена стойност, фрагментирането на потребителите, постоянна “онлайн” свързаност срещу желанието за “бавен живот”. Контрастни мнения повдигна въпросът “що е то “инфлуенсър” и има ли то почва у нас?”, който беше дискутиран и в третия панел, посветен на дигиталната промяна. 

Последната част на събитието беше посветена на трендовете в дигиталната среда, които ще имат значение през 2018 у нас. Любен Белов, партньор и основател на LAUNCHub изнесе презентация за това колко важно е умелото управление на данните за развитието на всеки бизнес. Последва дискусия със Стефана Здравкова, директор на eMAG.bg, Иван Брайков, оперативен директор на dir.bg, Емил Олованов, мениджър на Crimtan Bulgaria за Балканите, Кристин Стоянов, изпълнителен директор на Metric DS, и Борислав Карамелски, съосновател на syndayhabit.com. Mодераторът Сибина Григорова, изпълнителен директор на Webcafe, предизвика участниците да отбележат какво e новото, което ще има най-голямо значение в българската дигиталната среда и съпостави трендoвете за използване на видео и аудио съдържание по света и у нас. Участниците споделиха, че българския пазар се развива бързо по отношение на тенденциите и по-бавно в електронната търговия, въпреки нейното раздвижване, и коментираха, че дигиталното съдържание работи, само когато е релевантно към аудиторията и кампаниите са правилно синхронизирани. 

Форумът на комуникационната индустрия се случиза първи път в този нов формат. Тази година събитието се организира отБългарската асоциация на комуникационните агенциии Ogilvy Group Bulgariaс подкрепата на Discoveryи Jameson

Вижте още: