Деница Василева и Анна Тенева са големите победители в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

Деница Василева, ученичка в 10. клас в Първа английска гимназия и Анна Тенева, ученичка в 9. клас в 90. СУ „Генерал Хосе де сан Мартин“, София са големите победители в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“. Това стана ясно по време на специална церемония-спектакъл, която се проведе на 26-ти октомври, на голямата сцена на Общински културен дом „Искър“, в ж.к. „Дружба 1“.

Двете момичета получават и голямата награда в конкурса – посещение в Брюксел по покана на евродепутата Ева Майдел.


Второто място заслужи Емили Караколева, ученичка в 11. клас в 22. СЕУ „Георги Стойков Раковски“, а на трето място журито класира Габриела Маринова, също единадесетокласничка от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Преди да станат известни имената на победителите и на заелите призовите места в конкурса, публиката се потопи в емоционалните и творчески търсения на талантливите ученици и „видя“ София през техните очи. Това стана благодарение на специално подбрани и смислови свързани текстове от техните есета, пътеписи и портрети, които бяха прочетени художествено на сцената от Десислава Василева, Мария Маркова, Симеон Александър, Даяна Благоева, Йоан Каратонев и Калина Александрова, под акомпанимента на пиано от маестро Симеон Стойков. Ефектът от четенето бе подсилен и от подбрани визии от София, предоставени специално за спектакъла от „Етюдите на София“.

„Имам мисия. Да търся, откривам и показвам красивото и доброто. Да популяризирам добрите примери. Защото мисля, че всички имаме много нужда от това. И знаете ли? Те са много, когато отвориш сърцето си и имаш очите да ги видиш. Тази вечер е едно доказателство за това и вярвам, че всички бяхте докоснати и развълнувани от текстовете на новооткритите от нас таланти в проекта „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ – каза в емоционалната си реч пред публиката, Десислава Василева, председател на управителния съвет на фондация „Добрият пример“ – организатор на проявата, в която в рамките на по-малко от два месеца, 31 ученици от софийски училища показаха и надградиха уменията си за творческо писане и създадоха своите неповторими есета, пътеписи и портрети.

В рамките на конкурса-обучение, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и е част от културния календар на София, учениците имаха два видеоурока с техния супер-ментор – Калина Влайкова. Тя им представи основни насоки за писане на пътепис и портрет, а допълнително, участниците получиха и обучителни презентации, с които да се ориентират по-лесно в изискванията, които поставят пред творците тези жанрове.

В изпълнението на двете творческите задачи, учениците получиха напътствия и ценни съвети и от своите ментори: Кристина Баксанова – главен редактор „Международни новини“ в bTV Новините, Доника Ризова – журналист и комуникационен специалист с над 20 години опит, автор на книгите от детската поредица „Дракончето Ринти“, д-р Иван Вълчанов – главен асистент и преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Васил Койнарев – журналист и редактор с огромен опит, създател на платформата redactor.bg, Симеон Александър – репортер в БНТ и победител във второто издание на конкурса „Работилница за репортери“ и Диана Янкулова – журналист и радиоводещ в БНР.

Работите на талантливите ученици бяха оценявани от професионално жури в състав – доц. д-р Стела Ангова – ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Филипа Огнянова – журналист и телевизионен водещ в БНТ, Светослав Иванов – журналист и телевизионен водещ в bTV Media Group, Михайлина Павлова – журналист, радиоводещ, автор на предавания в Българско национално радио, Константин Вълков – програмен директор на Дарик радио, Калина Донкова – продуцент, водещ и журналист в телевизия Bulgaria On Air, Евелина Павлова – радиоводещ в FM+ и създател на Teen Station, Неда Василева – телевизионен водещ в Code Healt TV, Емил Спахийски – директор на Национално издателство за образование и наука „Аз-Буки“ и Марина Стоименова – програмен директор на EURONEWS България.

Деница Василева и Анна Тенева са големите победители в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

Журито имаше нелеката задача да избере и класира най-добрите от най-добрите участници в конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“, измежду десетимата финалисти, които решиха отлично и двете си задачи – Анастасия Трейман от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, Анна Тенева от 90. СУ „Ген Хосе де Сан Мартин“, Габриела Маринова от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, Деница Василева от Първа английска гимназия, Емили Караколева от 22 СУ „Георги Стойков Раковски“, Жасмина Петкова от 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“, Ирина Тилова от 18.СУ „Уилям Гладстон“, Йоана Кънчева от 73. СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“, Цветелина Стоянова от 153. СУ „Неофит Рилски“ и Ясен Терзиев от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Специални награди в конкурса получиха:

Ирина Тилова и Цветелина Стоянова – грамота и покана за прием без изпит в една от специалностите в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС. Грамотите им бяха връчени от доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедрата.

153 СУ „Неофит Рилски“ – грамота за училището, за това, че стимулира активното участие на своите възпитаници в литературния конкурс. Евгения Михайлова – директор на Общински културен дом „Искър“ връчи грамотата на Мариана Цветкова – директор на образователната институция.

Жасмина Петкова – грамота за най-млад участник, успял да се класира сред финалистите в конкурса. Грамотата й бе връчена от Еди Иванов, режисьор на церемонията-спектакъл.

Ясен Терзиев – грамота за оригинален подход при решаване на творческите задачи. Грамотата му бе връчена от Светломир Пандазиев от Samsonite, партньор на проявата.

Златина Юрукова – грамота за най-въздействащо есе. Грамотата й бе връчена от Симеон Александър, репортер в БНТ, член на екипа от ментори в конкурса.
Всички финалисти и отличени получиха и различни предметни награди от партньорите на конкурса в лицето на: ШОКОЛАТИАМО – висококачествен ръчен шоколад и авторски шоколадови фигури; Сладкарници ДЖЕЛАТИАМО – сладки изкушения и ръчно изработени декораторски торти, изработени от хора, които истински си обичат работата;Samsonite; Office 1 и Rollplast.

Победителите в конкурса и техните подгласници получиха уникални шоколадови купи, изработени специално за тях от Шоколатиамо и сладкарници Джелатиамо.

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община

Медийни партньори на конкурса са: bTV Media Grоup, БНТ, Bulgaria ON AIR, Euronews Bulgaria, БНР, Дарик радио, ФМ+, Teen Station, EspressoNews, b2b Media, BulFoto

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR, Катедра „Медии и обществени комуникации“ – УНСС

Партньори при провеждане на церемонията-спектакъл по награждаване са:

Общински културен дом „Искър“ – домакин на проявата, ШОКОЛАТИАМО и сладкарници ДЖЕЛАТИАМО, Samsonite, Office 1, Rollplast и Етюдите на София.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...