Детски рисунки се превръщат в плюшени играчки  с „Вълшебния конкурс“ на ИКЕАВсички приходи от продажбата на играчките SAGOSKATT отиват в полза на проекти за децата в България

Стартира ежегодният конкурс за детска рисунка на ИКЕА, в който творенията на децата на лист хартия могат да „оживеят“ и да бъдат произведени като плюшена играчка от колекцията SAGOSKATT. „Вълшебен конкурс 6“ и колекцията SAGOSKATT са част от кампанията Let’s Play,която извежда на преден план ролята на играта – не само за децата, но и за всички хора – защото играта е незаменима човешка потребност.

Рисунка на вълшебен приятел

Тази година конкурсът за деца от 1 до 12 г. е отворен от 1 до 17 ноември 2019 г. и е част от инициативата на ИКЕА, която подкрепя правото на всички деца да играят повече всеки ден.Всеки участник трябва да качи рисунка на своя въображаем приятел на специалната платформа ikeaplay.bg. Трима от малките творци, събрали най-много гласове на сайта, и още 12, избрани от специално жури, ще бъдат финалистите от страната ни. Техните рисунки ще бъдат изпратени в ИКЕА Швеция, където измежду участници от целия свят, шест героя ще бъдат произведени като плюшени играчки и ще бъдат налични през следващата година във всички магазини на ИКЕА в цял свят. 

В журито ще се включат Богдана Трифонова – радио и телевизионен водещ, Боряна Зафирова – творчески директор на детски научен център „Музейко“, д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България и Мая Велянова – мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА.

Деца помагат на деца

Рисунките от миналогодишния конкурс вече са произведени и са част от колекцията плюшени играчки SAGOSKATT на ИКЕА. Всички приходи от продажбата на колекцията отиват за подпомагане на програмите на УНИЦЕФ България, за да могат повече деца у нас да получат достъп до образование и бъдеще, изпълнено с възможности.

Какво постигнаха заедно досега ИКЕА и УНИЦЕФ?

Проектът „Заедно от детската градина“, който бе реализиран в периода септември 2016 г. - май 2019 г. от УНИЦЕФ с подкрепата на ИКЕА и други партньори, допринесе за изграждането на приобщаваща и подкрепяща образователна среда в детските градини, която гарантира пълноценното развитие на потенциала и таланта на всяко дете с фокус върху децата със специфични потребности.

До този момент, благодарение на служителите и клиентите на ИКЕА България, 16 детски градини в рамките на проекта са обзаведени и оборудвани със стаи за специализирана подкрепа. Това включва бюра, столове, маси, килими, щори, меки играчки и образователни материали. Стаята е проектирана от ИКЕА и УНИЦЕФ, за да подпомогне работата на психолозите, логопедите и специалните педагози за осигуряване на приобщаващо образование в детските градини. УНИЦЕФ насърчава екипите на детските градини да използват стаята не само за индивидуална, но и за групова работа с деца или консултации с родители.

Във втората фаза на проекта бяха трансформирани общи кътове в детските градини, в които да бъдат включени и библиотеки. ИКЕА предостави рафтове с книги за споделените площи в рамките на детските градини. Такива райони са проектирани в 14 детски градини от общините София, Монтана, Лехчево, Сливен, Велики Преслав и Нови пазар. Инициативата е насочена към стимулиране на интереса на децата към книгите и четенето. Децата имат целодневен достъп до книгите. Учителите и родителите се насърчават да използват тези пространства в рамките на различни дейности с децата.

В допълнение, част от средствата, предоставени от ИКЕА България, осигуряват домашен уют в детски центрове в няколко български града като Център за обществена подкрепа в гр. Нова Загора и гр. Берковица, три детски центъра за застъпничество и подкрепа ЗонаЗаКрила в градовете София, Монтана и Шумен, Център за подкрепа и развитие на деца в гр. Котел и други.

Играта е важна

Конкурсът за детска рисунка и колекцията SAGOSKATT са част от мащабната кампания на ИКЕА под надслов „Ела да играем!“. Чрез поредица от инициативи, компанията подкрепя правото на децата да играят и по този начин да развиват уменията и талантите си. Затова в дните до края на годината в магазина си в София, ИКЕА ще провокира посетителите с поредица от мини игри, защото освен за забавление, игрите са идеални за въображението и за изграждане на силни емоционални връзки в семейството.

Детски рисунки се превръщат в плюшени играчки  с „Вълшебния конкурс“ на ИКЕА 


Детски рисунки се превръщат в плюшени играчки  с „Вълшебния конкурс“ на ИКЕА 

Вижте още: