Дни на Японската култура – вече в седем Български града

34-тото издание запознава аудиторията с хайга, икебана, калиграфия, укийо-е, модерно изкуство, кино и музика от Страната на изгряващото слънце

Цели седем български града ще се докоснат до японската култура чрез различни събития в рамките на ежегодното издание на програмата „Дни на японската култура в България“. Градовете са София, Варна, Ловеч, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора, а организатори са отново Посолството на Япония и Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.


34-тото издание на есенната програма на Дните ще стартира с традиционния София Екиден Маратон. Това е неговото 9-о поредно провеждане и ще се стои, както обикновено, на 6 септември. Три дни по-късно ученици от 105 СУ „АТАНАС ДАЛЧЕВ“ - район „Изгрев“ в столицата ще могат да се запознаят с японската кухня чрез специална демонстрация от шеф Петър Михалчев и шеф Нозоми Фурутани.

На същия ден – 9 септември – Дните на японската култура се пренасят и към морето с изложбата на калиграфия, хайга и сумие „Написано с цветя, нарисувано с думи“ във Варна. Експозицията ще остане в морската столица до 22 септември.

С няколко дни разлика – от 14 до 29-и – в София ще се състои друга пленителна изложба на икебана, съчетана с пърформанс: „Есенно равноденствие“.

Междувременно – на 15 септември – в ОУ „Тодор Кирков“ в Ловеч ще се състои представяне на японската култура и традиции. За децата ще бъдат демонстрирани различни японски игри като кендама, фукувараи и ками-шибаи. В двора на училището пък ще бъдат засадени японски вишни сакура.

След посещението на Ловеч програмата продължава с кири-е изложба „Традиции и бъдеще“ в София от 19 до 30 септември, като същата експозиция ще гостува и в Стара Загора от 10 до 26 октомври.

Дни на Японската култура – вече в седем Български града

За поредна година присъства и едно от най-обичаните събития в програмата – „Панорама на японското кино“. Прожекции ще има в цели четири града: в Бургас от 18 до 21 септември, в София от 12 до 15 октомври, в Русе на 7 и 8 ноември и във Велико Търново на 23 и 24 ноември.

През втората половина на септември предстоят две вълнуващи мероприятия в столицата: Концерт в чест на Деня на независимостта на България на 20.09 с участието на световно известния японски пианист Хаято Сумино и „Силата на знанието: 135 години от основаването на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – Европейски ден на езиците и ден на отворените врати в Катедра Японистика“ на 26.09.

В продължение на цял месец – от 3 октомври до 3 ноември в сърцето на София – ще се състои поредна вълнуваща изложба. „Японски импресии“ е експозиция за съвременно японско изкуство и е фокусирана върху новаторски подход, носещ духа на японската традиция, но пречупена през погледа на съвременния японски автор.

В рамките на седмица пък ще се проведе поредица от лекции, изложби и демонстрации „ДО – Пътят в японските изкуства“. Събитията ще се състоят в интервала 7-14 октомври в София.
Междувременно в столицата ще започне и 4-дневната съвместна изложба на икебана и хайга „Вдъхновение от старите къщи“.

Веднага след това започва и най-дългото събитие от програмата: „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ – мащабна изложба, която за първи път събира на едно място всички музейни колекции на японски гравюри в България. Изложбата се реализира съвместно с Националната галерия и ще може да бъде разгледана в София от 17 октомври 2023 г до 21 януари 2024 г.

Ден след началото на експозицията за укийо-е тръгва концертното турне на дуо Велина Петкова (цигулка) и Юске Хосака (пиано). Двамата млади виртуози първо ще зарадват столичани на 18 октомври, а след това ще посетят Бургас на 23 октомври, Стара Загора на следващия ден и Велико Търново на 26 октомври.

На 20 октомври за пореден път ще се проведе обичаният от малки и големи Концерт на Детския хор на БНР.

Октомврийската част от програмата ще завърши с Японска гала вечер в кино фестивала CineLibri на 24-ти в столичното кино „Люмиер“.

През ноември в София ще се проведе дискусия на тема „Бъдещето на съвместни високо технологични компании“ и Кири-е академия за напреднали.

От 21 ноември до 17 декември Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново ще бъде домакин на Изложба на японски гравюри укийо-е от постоянната експозиция на Националната галерия, а гравюрите ще изобразяват популярни за жанра теми като красиви жени, известни актьори и пейзажи.

„Изключително горди и благодарни сме, че за 34-ти път имаме възможността да проведем Дните на японската култура в България. Интересът продължава да расте и вече мислим за една, а понякога и за две години напред“, споделя културният аташе на Япония в България г-н Кенто Мураки.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Facebook страницата „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...