Интервю с д-р Иван Делчев: „Пикантните храни не предизвикват хемороиди, а само ги раздразват“

Д-р Иван Делчев е интернист, специалист вътрешни болести и общопрактикуващ лекар в 17 ДКЦ в София. Завършил висшето си образование в Медицинска академия София. Специализирал е вътрешни болести. Работил е в болницата в Сливен. Бил е лекар на българската експедиция в Антарктида през 2017 г., където прекарва 3 месеца.Ето какво сподели той относно големия проблем с хемороидалната болест, как да се предпазим от нея и какви са средствата за лечение:

Д-р Делчев, разкажете ни защо приехте каузата да лекувате?
От малък имах голямо желание да помогна на някой, който страда и има някаква болка. В началото исках да помагам повече на животни и дори се бях насочил към ветеринарната медицина. Тогава моят баща ме попита: "Защо да не помагаш по този начин и на хората?". Възприех го точно като на приказка. При мен се получиха лесно нещата и в кандидатстването, и в приемането. Всъщност от тогава моят път е начертан. Колко често пациентите ходят на лекар без реално да имат някакво оплакване? Често хората търсят контакт с лекаря. Може да нямат конкретни оплаквания или имат такива, но не искат веднага да ги споделят. Има случаи, може да не са много, но хората идват без да имат конкретни медицински оплаквания. В последствие на разговора преценяваме, че имаме за какво да помогнем.

Д-р Делчев, разкажете малко повече за Националната информационна кампания за „Хемороидите вече не са табу“?
Това е една много добра идея и аз с удоволствие се включвам да помагам, защото този проблем е малко завоaлиран и малко се говори за венозната болест и за хемороидите като част от нея. Може да се каже, че досега бяха табу. Нашата задача е вие, медиите и ние, лекарите да стигнем по-бързо до хората. Да не се притесняват да потърсят информация и след това помощ. Затова с удоволствие участвам в тази програма. Сайтът, който бе направен - venite.bg, според мен е много полезен.

Как можем да се предпазим от подобни венозни болести?
Венозната болест е разпространена в 40% от хората. В много случаи е скрита или се неглижира от пациентите, например, когато имат отичане на краката в по-топлите месеци. Много хора, които са с наднормено тегло, имат заседнал начин на живот и неправилно хранене започват да страдат от венозна болест и в частност хемороидите. Можем да променим много неща свързани с нашия начин на живот, за да не бъдем засегнати от болестта. Никой пациент не обича грубо да се намесваш в неговия начин на живот, но все пак трябва да започнем оттам и после да продължим с някакъв вид медикаментозна терапия, а накрая да използваме нашите колеги хирурзи.

За какви симптоми трябва да внимават хората и кога е добре да потърсят консултация с лекар? Какви са първите алармиращи знаци на хемороидалната болест?
Те са бих казал безобидни - тежест, парене, неприятно усещане в аналната област, появява се болка и кървене. Някой път може кървенето да е преди болката, и тогава е смущаващ симптом. Кървенето е симптом, на който трябва да се обърне внимание, защото то не е свързано само с хемороиди. Трябва да се потърси специализирана помощ и да се изясни проблема.
Има ли хора, които са в по-голям риск от останалите?

Да, има. Хората, страдащи от хронични заболявания на черния дроб и на червата са по-предразположени към това. Както вече споменах, хората, които водят заседнал начин на живот, не се хранят правилно и не пият достатъчно вода (над литър и половина дневно), също са предразположени. Затова им препоръчваме да спортуват. Изключение правят вдигането на тежести, конна езда и донякъде колоезденето.
Цялото интервю може да видите ТУК.

Вижте още: