1480705Новаторските творби очакват посетители в ОББ Милениум център до 16 юни от 09 до 18 часа

Внушителното фоайе на ОББ Милениум център в сърцето на София продължава да бъде своеобразна галерия, където 37 гравюри и литографии на гениалния белгийски художник

Джеймс Енсор (1860–1949) са достояние на широката публика до 16 юни – всеки ден от 09:00 до 18:00 ч. Входът е свободен.
Изложбата, открита лично от Премиера на Белгия Шарл Мишел, се провежда под надслов „Европа на творчеството“ и периодът й съвпада със заключителната фаза от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбите на Джеймс Енсор се радват на силен интерес навсякъде по света, при последната изложба на негови творби в Обединеното Кралство, английският „Гардиан“ пише : „Можем да напълним цял учебник с ‚-ИЗМИТЕ‘, на които Енсор е предшественик: от сюрреализма – който винаги си е у дома в Белгия – до символизма, експресионизма, фовизма, че дори и постмодернизма. Истински номад на стиловете, той не само странства в територията на пейзажа, портрета, натюрморта, фантасмагорията, сатирата и карикатурата, но често виртуозно смесва жанровете“

Джеймс Енсор е роден в Остенде и прекарва в града почти целия си живот. Ранните му творби са традиционни – пейзажи, натюрморти, портрети и интериори в тъмни наситени цветове и приглушена, но вибрираща светлина. В средата на осемдесетте години на XIX в. под влиянието на ярките цветове на импресионистите и гротескната образност на фламандските примитивисти Енсор започва да разработва авангардни теми, използвайки нови похвати. Открива материал за картините си главно в преситените и често гротескни ваканционни тълпи на Остенде.

37те творби гостуват у нас с домакинството на Обединена българска банка (ОББ), Посолство на Кралство Белгия и Бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“. Забележителните произведения на изкуството са от колекцията на белгийската KBC Банк, част от КВС Груп, към която принадлежи и ОББ.


1480705-1 

Вижте още: