Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала „България“. Концертът, в памет на големия диригент и композитор Константин Илиев ще бъде дирижиран от Владимир Кираджиев.

В програмата ще чуете:


Константин Илиев - "Седенкарски песни"

Самюъл Барбър - Адажио /Agnus Dei/ за хор и орган

Ерик Уитакър - "Буря" за хор, пиано и ударни

Константин Илиев - "Гората и птиците" - Кантата без текст за женски хор и ударни

Оливие Месиен - O, sacrum convivium

Константин Илиев - Две части из "Селска песен" - кантата по стихове на Асен Разцветников

Сергей Рахманинов - Кантата "Пролет" за баритон, смесен хор и оркестър, оп. 20

Забележителният български композитор и диригент Константин Илиев завършва НМА „Проф. П. Владигеров” през 1946 (тогава ДМА). Учи композиция при проф. П. Владигеров, дирижиране при проф. Марин Големинов и цигулка при проф. Вл. Аврамов. Специализира в Пражката академия за музикално изкуство дирижиране при проф. В. Талих и композиция при Я. Ржидки, посещава заниманията по четвърттонова композиция на проф. Алоис Хаба. През 1947 се завръща в България. За кратко време работи като музиколог в Радио София, след което има активна диригентска дейност. Основава Държавния симфоничен оркестър в Русе. Работи като диригент на балета на Софийската опера. Главен диригент на ДСО и Народна опера - Русе. Главен диригент на Варненския симфоничен оркестър. От 1956 (с прекъсвания) е диригент и главен диригент на Софийската филхармония.

От 1967 година е професор по оркестрово дирижиране в НМА (БДК). През 1969 напуска филхармонията и до 1971 осъществява цикъл от концерти и записи за грамофонната фирма „Балкантон“ с оркестъра на НМА. През годините 1971-72 и 1978-84 отново е назначен за главен диригент на Филхармонията. От 1972 до 1978 живее в Добрич и поставя началото на Фестивала на камерната музика. Последната изява на проф. Константин Илиев на диригентския пулт е в Русе през 1988 година. Като диригент получава признание в много страни на Европа, Америка и Азия и изиграва изключително голяма роля в пропагандирането на музиката на ХХ-ти век. Има множество записи в БНР, „Балкантон“ и в чужди радиостанции.
Проф. Константин Илиев е един от най-значимите съвременни български композитори. Творчеството му, което обхваща различни жанрове, се свързва и с така наречения „български музикален авангард“. Автор е на 2 опери и 1 балет, кантатно-ораториални творби, 6 симфонии и други произведения за симфоничен оркестър. Създава също 7 Tempi concertati за различни инструментални ансамбли, 4 струнни квартета, духов квинтет, песни, хорова музика за различни състави, филмова и театрална музика.
Aвтор е на три книги, статии и студии.

Билети - на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...