Конференцията SoAlive отвори вратата към световната сцена за  балканските изпълнители

Близо 400 делегати обмениха ценен опит и професионални знания за музикалния бизнес

Първото издание на международната музикална конференция SoAlive 2023 отвори вратата към световната сцена за изпълнители от целия Балкански полуостров. Със серия от професионални дискусии, лекции, презентации, работилници, концерти и други специални събития, форумът срещна над 400 делегати с повече от 60 ключови фигури от музикалната индустрия. Събитието се проведе в рамките на 3 дни – 19, 20 и 21 октомври в столичната Зала 2 на НДК.

Основни лектори в конференцията бяха д-р Матю Ноулс – баща на изпълнителките Бийонсе и Соланж и създател на свръх успешната група Destiny’s Child; поп фолк певецът с международна слава - Азис, който има повече от 2 милиарда гледания в YouTube и легендарният музикален журналист Дейвид Фрик, известен със своята забележителна работа като редактор в списание Rolling Stone в продължение на 30 години, провеждайки едни от най-емоционалните интервюта с музиканти и групи като Кърт Кобейн, Кийт Ричардс, Металика и други. В списъка с лектори присъстваха представители на големи компании и лейбъли като Warner Music, Ninja Tune, Global Records, експерти от гигантите YouTube, Spotify, а също и организатори на едни от най-мащабните европейски и международни фестивали – Live Nation Madrid, Mad Cool и други.

Важна част от събитието беше специалната концертна програма, в която избрани съвременни групи и изпълнители от целия Балкански регион имаха възможността да покажат творчеството си пред ключови фигури от музикалната индустрия. В тях взеха участие близо 40 групи от България, Сърбия, Република Северна Македония, Гърция, Турция, Словения, Албания и Хърватия, които представиха своята автентична музика пред хиляди фенове е Sofia Live Club, двете зали на club MIXTAPE 5 и откритата сцена в подлеза с фонтаните на НДК.

Конференцията SoAlive отвори вратата към световната сцена за  балканските изпълнители

Сред разнообразните дейности по време на конференцията беше и тематичният Songwriting Camp – творческа инициатива, в която независими артисти от Балканите се обединиха, за да участват в целия процес по създаването на нови песни. Общата им работа демонстрира способността на музиката да свързва хората, независимо от културните им различия. Засиленият интерес към работилницата доказа жаждата за достъп до повече образователни практики за местните артисти и желанието им да придобият нови умения по пътя си на развитие в музикалната индустрия.

„Това бе началото на нещо голямо“ – написа във Фейсбук Рут Колева, която е основен организатор на конференцията. В поста си тя благодари на своя екип, на лекторите, на делегатите и на артистите, станали част от конференцията.

Конференцията SoAlive отвори вратата към световната сцена за  балканските изпълнители

Сред участниците в събитието бяха и представители на престижни български и международни музикални организации - YOUROPE (Европейската асоциация на фестивалите), IMPALA (Асоциацията на независимите музикални компании), проекта LIVEMX, проекта Fair Music на Международния музикален съвет и други. Партньори на първото издание на конференцията бяха „Профон“, Българска музикална асоциация, Sound Ninja Music academy и Sofia Lights, а вицепремиерът Мария Габриел беше официален патрон на събитието. SoAlive Music Conference 2023 се осъществи с финансовата подкрепата на „Национален Фонд Култура“, Министерство на Културата, „Музикаутор“ и Министерство на Туризма.

Вижте още: