Константин Пенчев взе Гран При, а Моника Маковей - международно сътрудничество на Правосъдните наградиКонстантин Пенчев взе Гран При, а Моника Маковей - международно сътрудничество на Правосъдните награди

За четвърта година се организира Благотворителен Бал на юристите, част от който бяха и Годишните награди за правосъдие. По традиция, събитието, което се провежда по инициатива на телевизионната водеща и юрист Нина-Никол Хамилтън и секретарят на Софийска Адвокатска колегия Владимир Дончев, е с благотворителна цел –да помогне на три болни от церебрална парализа деца – Снежи, Божи и малкият Преслав, който е само на година и седем месеца и в момента е на лечение в Полша.

Събитието бе открито от малките балерини от балетно студио "Красимира Колдамова", а за доброто настроение на гостите се погрижиха още певиците Веси и Пламена.

Както всяка година номинациите и печелившите бяха пазени в тайна до деня на церемония. Единственият предварително известен приз - Гран При за изключителен принос в правото, бе връчен на конституционния съдия Константин Пенчев. Той я получи от миналогодишния победител - бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, а цялата зала стана на крака. Константин Пенчев е работил като съдия, адвокат, бил е народен представител в 39-то Народно събрание. Бил е и председател на Върховния административен съд, а от 2010 – 2015 национален омбудсман на България.

"Промяната, която чакаме, е в ръцете на хората в тази зала", каза Константин Пенчев на своите колеги, докато беше на сцената.

Моника Маковей получи приз за Международно сътрудничество. Румънският адвокат, прокурор и член на Европейският парламент ще дойде в България на 16-ти декември, за да й се връчи лично статуетката.

И тази година юристи и медии номинираха заслужили магистрати от цялата страна, които се бореха за приз в осем категории - "Адвокат на годината", "Жена адвокат", "Кантора", "Дело на годината", "Медиатор", "Съдия", "Нотариус" и "Правосъдие зад граница".

Водещият Юлиян Демирев, който също е юрист, канеше номинираните на стилно украсена сцена, докато на видеостена се въртяха техните визитки.

Раздаването на статуетката "Темида" започна с категорията "Млад юрист", в която бяха номинирани Михаил Станков, Александрина Алексиева, Ралина Арнаудова-Симоноски, Диляна Йорданова и Десислава Колева. Призът отиде при Михаил Станков от кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов", адвокат по делото за несъстоятелността на КТБ. Наградата му бе връчена от главният редактор на De facto legal Васил Чобанов.

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев стана Нотариус номер 1. Статуетката той получи от водещата на "Законът и Темида" по БНР Анелия Торошанова. Нотариус Танев спечели в конкуренция с Бинка Кирова, Камен Каменов, Красимир Анадолиев и Светла Бошнакова.
Зам-главната редакторка на информационна агенция ПИК Даниела Палазова обяви за Медиатор на годината Елиза Николова, която победи в категорията Георги Еленков, Ивайло Икономов, Миряна Калчева и Юлия Раданова.

В категорията "Правосъдие зад граница" наградата бе присъдена на Огнян Гаврилов, който пристигна от Калифорния специално за церемонията. Статуетката Темида му бе връчена от главния редактор на в-к 19 минути Борис Ангелов. Останалите номинирани бяха Александър Кашъмов, Елена Попова и Ива Тодорова.

В категорията "Дело на годината" се състезаваха няколко шумни процеса - Моника Станишева срещу медията "Биволъ" за ГрантГейт, Делото срещу Сергей Станишев, Държавата срещу Динко и Перата, Делото с двете каки, Аферата КТБ. За да обяви номинираните на сцената излезе зам.-главният редактор на в-кСтандарт Даниела Казанджиева. А статуетката на богинята със завързаните очи отиде при адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация", представлявал "Биволъ" в спора с Моника Станишева. Тя му бе предадена от миналогодишният победител в категорията адвокат Иван Марков - съдружник в "Пенков, Марков и партньори".

Призът за съдия номер 1 на 2016 г. бе присъден от собственика на Хайлайф инж. Пламен Колев на председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев, който се съревноваваше с Галя Георгиева, Иваничка Славкова, Диана Петкова и Веселина Печилкова.

В оспорваната битка за Адвокат на годината спечели Андрей Делчев срещу Николай Пенев, Пламен Ангелов, Светлозар Николов и Тодор Ташев. Номинациите бяха обявени от отговорния редактор на Кмета БГ Димитър Лазаров, а статуетката на управляващия съдружник в Кантора Евролекс България – Адвокатско дружество „Андрей Делчев и партньори“ бе връчена от секретаря на Софийска Адвокатска Колегия Владимир Дончев.

Женското оръжие в адвокатурата също бе силно представено. Водещата от Ин Лайф ТВ Ася Георгиева награди за Жена адвокат на годината Анели Чобанова. Тя пребори Валентина Бакалова, Гинка Христова, Десислава Филипова и Ренета Даньовска.

В категорията "Кантора на годината" конкуренцията бе убийствено жестока. Редакторът от в-к Телеграф Захари Белчев обяви номинираните - "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", "Добрев и Люцканов", "Николов и Пеев", "PN Lawyers – Петров и Николов" и "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов". Победител стана адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" - кантора, специализирана в областта на бизнес правото, която миналата година отбеляза своята 20-годишнина. Статуетката Темида им бе връчена от Стефан Гугушев, чиято адвокатска кантора "Гугушев и партньори" спечели този приз за 2015-та година.


Константин Пенчев взе Гран При, а Моника Маковей - международно сътрудничество на Правосъдните награди 

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...