Красотата, историята и културата на България оживяха по незабравим начин на премиерата на книгата „Разкажи за твоята България“

Книгата беше официално представена пред публика на 13 юни, в кино „Кабана“, гр. София

Необятната красота, история и култура на България оживяха по специален и неповторим начин на премиерата на книгата „Разкажи за твоята България“.

Книгата, събрала в себе си част от най-добрите текстове на участници в ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, направи своята официална премиера на 13 юни, в кино „Кабана“, гр. София. Събитието се проведе с подкрепата на Столична община – Лятна програма и е част от Календара на културните събития на София.

Пред изпълненото с публика столично заведение, събитието откри популярната радио и телевизионна водеща Евелина Павлова, с есето „По белязаните пътища към дома ме води сърцето“, на един от авторите в книгата.

„В „Разкажи за твоята България“ ще се срещнете с много талант. Ще се запознаете с перата на 71 млади автори, които през последните шест години бяха част от ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери”. Самата аз съм част от журито на конкурса цели шест години и имам удоволствието вече да съм чела най-добрите от най-добрите във всички жанрове и задачи през тези години. Познавам и лично някои от тях и мога смело да реферирам, че всеки, който вземе в своите ръце книгата „Разкажи за твоята България“ ще се срещне с един много по-различен, оптимистичен и смел прочит за страната ни – нейната култура, история, личности, събития и възможности. Това е книга, която един истински поглед към доброто, както предстои да се убедите и сами. Книга с толкова много заряд, изпълнена с толкова много позитивизъм, че трябва да присъства във всеки един дом и библиотека.“, сподели Евелина Павлова.

В емоционално приветствие към аудиторията Десислава Василева – създател и вдъхновител на „Работилница за репортери“, управляващ директор на „Еспресо Медия“ и собственик на комуникационна агенция „Айдиа адвъртайзинг“ сподели:
„Благодаря е думата, която съм използвала хиляди пъти откакто я има „Работилница за репортери“. Благодаря Ви, че заедно създадохме книгата „Разкажи за твоята България“ – една уникална книга, носеща в себе си чиста любов, много емоция, богатството на езика ни, показано през таланта на децата ни, историята на родината, необятната красота на природата и хората – тези, за които трябва да знаем и да следваме примера им - достойните личности от миналото и съвремието ни. Палитра от красиви слова за нашата България!“.

Евелина Павлова предаде щафетата на водещи на Калина Александрова – победител в „Работилница за репортери 2020 – Книга на спомените” и Симеон Симеонов – победител в Работилницата 2017 – Разкажи за твоята България”, които споделиха личните си впечатления от Работилницата и възможността участниците в нея да бъдат открити като таланти, да преоткрият себе си като личности и да разберат кои са и къде принадлежат.

Красотата, историята и културата на България оживяха по незабравим начин на премиерата на книгата „Разкажи за твоята България“

Приветствия към авторите, създателите на книгата и гостите на събитието, отправиха част от менторите и членовете на журито на конкурса: Калина Влайкова – ментор и обучител в „Работилница за репортери“ през 2019 и 2020 година, журналист с дългогодишен опит и създател на платформата за класове по писмена комуникация – „Разбери ме“, Васил Койнарев – журналист, отговорен редактор на „Успелите.бг”, преподавател по съвременен български език, професионален редактор, коректор на книгата „Разкажи за твоята България” и ментор в „Работилница за репортери 2021“, Марина Стоименова – журналист с дългогодишен опит, главен редактор на EuroNews Bulgaria и ментор в изданията на конкурса през 2020 и 2021 г. и доц. д-р Стела Ангова – ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации” на Университета по национално и световно стопанство и член от журито на Работилницата, в нейните последни четири издания.

От името на Столична община, приветствие към участниците направи заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности” – Мирослав Боршош.

„Често и много говорим за състоянието на медийната свобода и бъдещето на журналистиката у нас. Оптимизъм ми дадоха младите хора, част от проекта „Работилница за репортери“, който вече шест години търси, намира и помага за създаването на новото поколение журналисти в България. За нас беше чест да ги подкрепим! Някои от най-утвърдените имена в професията застават зад каузата. В книгата „Разкажи за твоята България“ са събрани най-добрите текстове на младите автори.“, коментира инициативата заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Г-н Боршош награди със специална грамота двама от победителите в конкурса, които са възпитаници на софийски средни училища – Калина

Александрова – победител в „Работилница за репортери 2020 – Книга на спомените” и Емили Караколева – победител в „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“.

Приветствие към авторите и създателите на книгата отправи и съветникът на евродепутата Ева Майдел, която е патрон на „Работилница за репортери“. Г-н Ненов поздрави екипа на EspressoNews за инициативата и постоянството, с което търсят, насърчават и обучават млади таланти.

В своето приветствие към гостите на събитието Мария Маркова – главен редактор на EspressoNews.bg, разказа за пътя на книгата, от идеята до реализация й, за специалното приключение да се потопи отново в произведенията на участниците в Работилницата и да подбере текстовете, които да бъдат включени в нея:

„Горда съм с книгата „Разкажи за твоята България“ и с това, че днес представяме 71 талантливи, млади хора. Ние ги открихме и събрахме, и дори само това да е нашето професионално постижение, можем да сме удовлетворени, от това, което дадохме като социална отговорност с проекта „Работилница за репортери“ и с книгата „Разкажи за твоята България“.

Кулминацията на събитието бе спиращ дъха прочит на текстове от „Разкажи за твоята България“, който прикова вниманието и остави безмълвна публиката в продължение на над 20 минути.

Екипът на EspressoNews.bg бе подбрал откъси от над 30 произведения, включени в книгата и ги бе подредил в смислово свързан текст. В четенето се включиха и авторите им, под музикалния акомпанимент на популярния майстор на кавала Живко Василев.

Четенето завърши Десислава Василева с думите: „Аз погледнах към доброто! Ще го направиш ли с мен?“, след което, под бурните аплодисменти на публиката, покани всички присъстващи автори на сцената за обща снимка.
Всеки, който желае да разгърне страниците на „Разкажи за твоята България“, може да поръча книгата и онлайн, на специална цена, с безплатна доставка до офис на куриер тук: https://bit.ly/KnigaRabotilnitsaZaReporteri.

Книгата „Разкажи за твоята България“ е отпечатана с любезното съдействие на: EspressoNews, фондация „Добрият пример“, „Айдиа адвъртайзинг“, „Застрахователно дружество Евроинс“, Ролпласт, Автошкола Василеви, „БИГЛА III“.
Премиерата й се осъществява с подкрепата на Столична община – Лятна програма и е част от Календара на културните събития на София.

Красотата, историята и културата на България оживяха по незабравим начин на премиерата на книгата „Разкажи за твоята България“

Вижте още: