1461663Събитието е част от културен проект „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“, вклюено в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС

В рамките на Улицата на занаятите „Песента на колелетата“, част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, на 20-и март уважаемите делегати имаха възможността да разнообразят работната си програма и да наблюдават демонстрация на занаята тъкачество, представен от майсторката на художествените тъкани Слава Балджиева.


Българската тъкачка показа различни техники за вплитане на цветните нишки на два вида стан. Делегатите бяха впечатлени от традицията на този древен занаят и научиха факти, свързани с историята на занаята, разнообразието на образи, форми и цветове. Научиха как то се е запазило и до днес и се предава от поколение на поколение, за да се утвърди българското културно наследство.

Чуждестранните делегати се насладиха на традиционните и съвременни произведения на Слава Балджиева, които носят едновременно усещане за историческо минало и настояще, претворени в художествени произведения, които изобразават български църкви, възрожденски комплекси, древни символи и типичните за бита ни тъкани.

Демонстрацията се проведе в едно от фоайетата на НДК на фона на артистичен декор, който пресъздава по модерен начин занаятчийски комплекс, своеобразна изложба с експонати от занаятите ковачество, грънчарство, килимарство, тъкачество и други.

Следващото събитие от инициативата „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“  е планирано да се проведе след Великден, когато делегатите на Председателството на Съвета на ЕC ще се срещнат с българския фолклор чрез ритми, изпълнени от  майстор-гайдар. А в края на месец април в декора на Улицата на занаятите ще бъде представено грънчарството. 


1461663-1 

Вижте още: