Младежки обмен на ЮНЕСКО започва от днес в Банско

• Регионален Център София – ЮНЕСКО събира у нас 25 младежи от 5 държави, за да обменят опит и практики в сферата на живото наследство.

• Проектът е по програма Еразъм и включва теоретична част, работа на терен, ролеви игри и представяне на местни обичаи.

• Община Банско и Община Якоруда са партньори в организацията на събитието.

Регионален Център София – ЮНЕСКО организира международен младежки обмен за нематериално културно наследство у нас. В събитието ще се включват 25 души от 18 до 30 години от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Обменът ще се проведе в Банско между 13 и 20 май 2024 и ще включва теоретична част и теренна работа, както и демонстрации на различни практики и обичаи. Партньори в организацията са Община Банско и Община Якоруда.

„Като организация, акредитирана по програма „Еразъм“, Регионалният Център усилено работи в областта на образованието и младежта с цел по-ефективно разпространение на практиките на живото наследство. Именно младите хора са онази ключова връзка между силата на обичаите и модерния свят, между традициите и съвременния им културен прочит. Вярвам, че това ще бъде един изключително успешен проект, тъй като ангажира широк набор от заинтересовани страни, млади хора, местни общности, местна власт, европейски институции”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Тя ще се срещне със Стойчо Баненски, кмет на Община Банско. Двамата ще обсъдят възможността за бъдещо сътрудничество и дейности, подпомагащи популяризирането на нематериалното културно наследство. Среща ще се състои и между Ирена Тодорова и Мехмед Вакльов, кмет на Община Якоруда, с цел подписване на Меморандум за сътрудничество.

Програмата на семинара включва поредица от важни за съхранението на нематериалното културно наследство /НКН/ теми, както и обширна теренна работа. Основните проблеми, включени в плана, са свързани със същността на НКН, основните предизвикателства пред опазването му, локално наследство и гражданска активност, както и важността на участието на общностите.

„Младежите ще работят в екипи по държави и всеки ще представи живото наследство на своята страна. По време на обмена те ще се научат да документират наследства чрез ролеви игри и добри примери. Предвиждаме още срещи с местни общности, с фолклорни ансамбли и групи, представяне на местни обичаи”, коментира Мирена Станева, координатор на проекта.

Вижте още: