Новата колекция IKEA Art Event 2021 обединява изкуството и функционалносттаШведската компания обяви нова лимитирана колекция в колаборация с петима от най-известните артисти в света

От 2015 г. ИКЕА работи в партньорство с творци от цял свят, за да създаде Art Event колекции, които пречупват различни направления в изкуството през погледа на домашния интериор. Целта на тези колекции е една – да демократизират изкуството и да го направят достъпно за всички хора.

Шестото издание на  IKEA Art Event има амбицията да пренесе творчеството в домовете на много хора – този път размивайки тънката граница между изкуство и дизайн. За тази цел компанията осъществи партньорство с петима артисти и дизайнери от различни части на света - Даниел Аршам (Ню Йорк), Gelchop (Токио), Humans since 1982 (Стокхолм), Сабине Марселис (Ротердам) и Стефан Маркс (Берлин).

„Избираме да работим с различни  артисти от цял свят, за да обединим разнообразието на изкуството и дизайна“, сподели Хенрик Мост, творчески директор на IKEA Art Event. „Искаме да покажем, че да си художник или дизайнер не означава, че трябва да се ограничиш, а че можеш да работиш в различни области. Тази нова тенденция е оказала дълбоко влияние както върху дизайнерските, така и върху арт сцените днес”, допълва Хенрик Мост.

Колекцията се състои от 10 артикула за обзавеждане на дома, представени от привидно обикновени предмети, но с творческа функционалност: светлинни декорации за стена от Сабине Марселис, стенен часовник от Даниел Аршам, лампа за маса от Gelchop, ваза и кувертюра от Стефан Маркс, както и стенни декорации от Humans since 1982.

„Всеки елемент от тази колекция намира приложение в дома и в същото време е предмет на изкуството. Традиционната представа, че изкуството е от висок клас, а дизайнът – част от масовата култура, вече не е актуална. Двете линии вървят фантастично заедно - там се случва магията”, споделя Хенрик Мост.

Лимитираната колекция IKEA Art Event 2021 ще бъде представена ексклузивно в магазин ИКЕА София в началото на април.

Повече информация можете да откриете тук.

Новата колекция IKEA Art Event 2021 обединява изкуството и функционалността

Вижте още:

На 4 април 2023 г. в Интер Експо Център, гр. София ще се проведе информационен форум на тема „Финансиране на бизнеса 2023+“. Събитието се организира с любезната подкрепа...

Десетото издание на годишната Salesforce конференция, която се проведе в София, България, и Букурещ, Румъния, между 21-23 март 2023 година, отбеляза десет години от...