1472149На 26 април, в парк „Св. Троица“ със специално събитие беше открит паметник в чест на Ернест Солвей (1838 – 1922), един от пионерите на модерната българска промишленост. 

Официални гости на събитието бяха ръководителят на Борда на директорите на Група „Солвей“ и правнук на Ернест Солвей – Никола Боел, Н.П. посланикът на Белгия в България Франсоа Бонтан, Амелия Гешева, заместник-министър на културата, Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, Иван Божилов, кмет на район „Илинден“, Мария Тодорова и Галя Минкова, заместник-кметове на район „Илинден“, изпълнителният директор на „Солвей Соди“ АД Спирос Номикос, членове на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“ и др.

Паметникът беше тържествено открит от г-н Боел и г-жа Гешева, които приветстваха идеята за монумента и инициаторите ѝ в лицето на Трифон Павлов, председател на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“, и представителите на компанията „Солвей Соди“.

По повод церемонията по откриването министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова изпрати поздравителен адрес и венец. Беше положен венец и от името на кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Във връзка с 180-ата годишнина от рождението на видния белгийски индустриалец, политик и меценат, основател на Група „Солвей“, деца от III СОУ „Марин Дринов“ разказаха пред събралата се публика историята на „Захарна фабрика“ и връзката на Ернест Солвей с България. 

След събитието в парк „Света Троица“ гостите присъстваха и на откриването на новосъздадения клуб „Приятели на Белгия – Ернест Солвей“, който се помещава в изцяло реновираната и оборудвана от „Солвей Соди“ зала в III СОУ „Марин Дринов“.

Вижте още: