Посолство на Белгия в България и проф. Александър Костов представиха книгата „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през ХХI век“Представянето е част от програмата на Дните на Белгия в България
 
На елегантно събитие, организирано от Посолство на Кралство Белгия в България, проф. Александър Костов представи новата си книга „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през ХХI век“.

Събитието се състоя на 13 юли в уникалната атмосфера на Регионален исторически музей – София и в присъствието на Н.П. Посланик Фредерик Мьорис и неговата съпруга, Н.П Симеон Сакс Кобурготски, гости и приятели на Посолството на Белгия у нас.

Инициативата е част от петнадесетото издание на Дните на Белгия в България – традиционен формат на Посолството и Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“.

Проф. Александър Костов е увековечил връзката между двете държави в част от своите трудове. Новата му книга дава преглед на историческите отношения между България и Белгия, но е посветена на 24-мата българи, наградени с белгийски национални ордени през 21-и век. Техните лични истории са вдъхновили автора да отрази усилията, мотивацията и амбицията към обща цел, а именно изграждането на единен европейски дом. Много от тях присъстваха на представянето на книгата. Сред тях бе и Н.П. Цар Симеон II, който е получил високо белгийско отличие през 2003 г. в качеството си на министър-председател на България, когато тогавашният крал Алберт II идва на държавно посещение в България.

Икономическите и дипломатическите отношения между Белгия и България са много важни за двете страни. След Освобождението си през 1878 година България се нуждае от подкрепата на европейските държави за своето развитие. Белгия проявява силен интерес към изграждането на образователни, търговски, транспортни, туристически и дипломатически взаимовръзки с младата държава. Неслучайно първата българска конституция – Търновската, използва за образец именно белгийската. Днес двустранните отношения продължават да се развиват на високо ниво. Не само българи са награждавани с белгийски ордени, но и България винаги се е отнасяла с уважение и почит към белгийските граждани в страната.

Книгата „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през ХХI век“ съдържа наред с биографиите и снимките на отличените българи и обръщения от Н.П. Цар Симеон II и Н.П. посланик Фредерик Мьорис. Издадена е с подкрепата на Белгийското посолство, Белгийското министерство на външните работи и Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“.

Посолство на Белгия в България и проф. Александър Костов представиха книгата „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през ХХI век“

Вижте още: