Премиера на ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“

Научно-популярният филм за Египет на БНТ ще се излъчи на 20-ти април в 21:00 ч. по БНТ 1

В понеделник (18-ти април) е официалната премиера на научно-популярния филм ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘, зад чиято реализация стои Българска национална телевизия. Представянето ще бъде осъществено съвместно Българско египтологическо общество, a филмът ще бъде излъчен на 20 април (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1.

Автор на проекта и разказвач във филма е доц. д-р Теодор Леков, египтолог и преподавател от Българския институт по египтология към Нов български университет. Той е автор на множество научни трудове, посветени на религията, езика и свещената литература на Древен Египет. Доц. д-р Теодор Леков е и ръководител на Българската археологическа мисия в Египет. Мисията изследва гробница от времето на прочутия владетел Рамзес Велики, в древната столица Тива, от епохата на Новото царство, днешен Луксор.

Режисьор на филма е Станислав Терзиев-Стенли, който стои зад едни от най-мащабните и сложни проекти на обществената медия.

Редактор, консултант и координатор международни отношения на проекта е Деница Такева-Германова, египтолог, докторант в Нов български университет и председател на Българско египтологическо общество.

Автори на великолепните кадри са операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян.

Във филма участват и учените, египтолози и преподаватели от Български Институт по египтология към Нов български университет - проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Български институт по египтология към НБУ и доц. д-р Емил Бузов.

Разказът във филма е вълнуващо приключение, което разкрива на зрителя основни идеи за света и космоса в представите на древните египтяни. Това е едно вълнуващо пътешествие, което пренася през времето и великолепните паметници и артефакти от различните епохи от историята на тази древна цивилизация.

Заедно с екипа на филма зрителите ще пропътуват разстоянието от Кайро и Великите пирамиди в Гиза, до древната столица Тива, от Каирския музей-с безбройните артефакти, със златното съкровище и маска на прочутия цар Тутанхамун, до Долината на царете, където ще се потопят в мистерията на несметните съкровища и тайни, които тя е скрила и запазила за вечността. Авторите откриват за широката аудитория магичния свят на свещените текстове и тайни заклинания в изкусно изписаните гробници на фараоните от Новото царство. ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘пренася в древния Луксорски храм, в най-големия храмов комплекс в света-този в Карнак и в храма на царица Хатшепсут в Деир-ел Бахри.

Доц. Леков умело ще поведе зрителите по древните следи от миналото. Ще обясни идеята и важната роля на личността царя и царската власт през хилядолетната египетска история. Ще покаже как по магически път египетският цар се превъплъщава в самото Слънце и пътят на неговата душа към безсмъртието.

Показани са изключителни кадри от места и събития, на които екипът на проекта имаше ексклузивната възможност да присъства и заснеме. Такъв момент е и великолепната церемония по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор. Тази церемония съживява спомена за древната процесия на един от най-важните празници в историята на Древен Египет през епохата на Новото царство, празникът ,,Опет‘‘.

Зрителите ще имат уникалната възможност да разгледат един от бисерите и връх в достиженията на древноегипетското изкуство-гробницата на царица Нефертари в Долината на цариците, която е затворена за посещения със свободен достъп. Доц. Леков ще представи великолепните стенописи, изображенията и текстовете от тази впечатляваща гробница. Той ще разкрие тайните на езотеричното знание и пътя към безсмъртието.

Българско египтологическо общество и Посолството на Република България в Кайро съдействаха за реализирането на снимките на филма на територията на Египет.

Вижте още: