Първите кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония се събират в общ концерт с Националния оркестър

Софийската филхармония кани почитателите си на 14 септември в зала "България" на концерт с братята от легендарната музикална фамилия Отензамер - Даниел и Андреас.

Даниел Отензамер - един от водещите кларинетисти на нашето време с многостранна кариера като солист, камерен музикант и първи кларинетист на Виенската филхармония.

Андреас Отензамер - първи кларинетист на Берлинската филхармония и талантлив диригент, който работи с най-големите оркестри.


Програмата на вечерта включва:

Йоханес Брамс - Вариации върху една тема от Хайдн за симфоничен оркестър

Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор

Роберт Шуман - Симфония №1 "Пролетна" в си бемол мажор

Като солист Даниел Отензамер свири с реномирани оркестри, сред които Виенската филхармония, Симфоничният оркестър на NHK, Оркестърът на Моцартеум Залцбург с диригенти като Лорин Маазел, Густаво Дудамел, Андрис Нелсънс, Адам Фишер и др.

Запален камерен музикант, Даниел Отензамер си сътрудничи с Даниел Баренбойм, сър Андраш Шиф, Барбара Бони, Томас Хемпсън, Боби Макферин, Миша Майски, Хаген Квартет...

Перла сред записите му е уникална колекция от 7 компактдиска, наречена „The Clarinet Trio Anthology“, изчерпателен запис на репертоара за кларинет, виолончело и пиано с близките му партньори по камерна музика Щефан Конц
и Кристоф Тракслър.

Даниел Отензамер е член на "Philharmonix", звезден ансамбъл, основан от членове на Виенската и Берлинската филхармония, който надхвърля стилистичните граници и е удостоен с наградата Opus Klassik през 2018 г.

Неговият брат Андреас Отензамер завладя както публиката, така и критиците с брилянтното си музикално майсторство и гъвкавост като кларинетист, артистичен директор и диригент.

Той учи дирижиране при професор Николас Паске (Ваймар) и усъвършенства таланта си при Рикардо Мути, Яап ван Зведен и професор Йоханес Шлайфли (Цюрих). Асистирал е на маестро Франсоа-Ксавие Рот с Лондонския симфоничен оркестър.

Още с дебюта си на диригентския подиум е удостоен с наградата Neeme Järvi на Академията за дирижиране на фестивала в Гщаад.

Андреас е артистичен директор на фестивала Lotte в Сеул, Корея и на фестивала Bürgenstock в Швейцария.

Освен със Софийската филхармония през сезон 23/24 Андреас ще дирижира Токийския симфоничен оркестър и ще направи своя дебют със Симфоничния оркестър на NHK в програма, изцяло посветена на Йоханес Брамс. Следващите диригентски дебюти ще бъдат с оркестъра Метрополитън Монреал, Сеулската филхармония, Камерния оркестър на Потсдам и камерния оркестър Liszt.

Билети за изключителния концерт са налични на касата на зала „България“ и в партньорската мрежа на Ивентим.

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите на: https://sofiaphilharmonic.com/

Следете Facebook страницата на филхармонията: https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic
Twitter: https://twitter.com/sofiaphilh

Instagram: https://www.instagram.com/sofiaphilharmonic

Намерете ни и в Youtube: https://www.youtube.com/c/SofiaPhilharmonic

Вижте още: