С гала концерт на наградените завърши Първият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа „Златен кон“

Начело на международното жури беше Нешка Робева.

С бляскав спектакъл завърши Първият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа „Златен кон“, който привлече силен зрителски интерес от 28 септември до 1 октомври в НДК, София. Фестивалът представи някои от най-изявените таланти на съвременния български и световен цирк. „Златен кон“ протече с две състезателни програми и гала шоу.


За отличията се състезаваха циркови виртуози от 20 страни. Председател на международното жури беше легендата Нешка Робева, а сред членовете личаха имената на директори, основатели и съорганизатори на някои от най-известните фестивали в света, както и на престижни циркове. Водещи на шеметните спектакли бяха Драгомир Драганов и певицата Минна, а живата музика бе поверена на реномирания Парижки цирков оркестър.

С награди „Златен кон“ бяха удостоени:

— дуо „Рокашков“ (Сергей и Олга Рокашкови), Русия – акробати на висилка;

— дуо „Виталис“ (Перу) – двойка акробати, носители на рекорд „Гинес“.

С награди „Сребърен кон“ се поздравиха:

— дуо Moment of Love, Виетнам – въздушна акробатика с ремъци;

— модерен монголски цирк Angels – стрелба с лък и гимнастика с ремъци.

Награди „Бронзов кон“ получиха:

— Black Blues Brothers (Кения) – акробатика;

— Ливию Тюдор (Румъния) – въртящи се чинии с куче;

— Жанин и Фабиен (Швейцария) – въздушен номер „Летящо адажио“.

Бяха връчени и множество специални награди, подбрани от членовете на международното жури. Сред тях бяха покани за участие в циркови фестивали, грамоти за международно признание и др.

С гала концерт на наградените завърши Първият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа „Златен кон“

„Цирковият фестивал „Златен кон“ е уникално културно събитие, надпревара, в която се срещат световни циркови школи, артисти и течения, като в същото време е трамплин за младите таланти“, посочи Венета Стефанова от Golden Horse Production, продуцент на фестивала.

Медиен партньор на „Златен кон“ е Българската национална телевизия. Благодарение на това сътрудничество фестивалът ще бъде излъчен като акцент в новогодишната програма на обществената медия.

Вижте още: