Седмият национален конкурс „Моето ДЗИ“ обяви своите големи победителиДецата представиха собствен прочит на посланието „Не си сам на пътя“
 
За седма година националният конкурс за рисунки „Моето ДЗИ“ покани всички деца на възраст от 6 до 14 години да изразят своята креативност и лична позиция. Темата на тазгодишното издание „Не си сам на пътя“ даде възможност на участниците да представят по интересен начин своята идея за безопасността на пътя, използвайки разнообразни художествени средства. След края на надпреварата организаторите отчетоха рекорден брой от общо 1157 заявки.
 
От тази година конкурсът „Моето ДЗИ“ премина изцяло в дигитална среда на специално изградената за тази цел платформа: https://www.mydzi.bg/. Материалите бяха качвани директно в сайта, което спести много време и усилия на децата, техните родители и учители.
 
Инициативата стартира през юни, в самия край на предишната учебна година, но поради големия интерес от страна на деца и учители, организаторите решиха да удължат конкурса с няколко седмици до 15 октомври. След изтичане на крайния срок, платформата отчете общо 1062 рисунки в категория „Живописна графична творба или колаж“, 69 файла в категория „Компютърна рисунка или мултимедийна презентация“ и 26 файла в категория „Видео клип или влог“. Тричленно жури прие сложната задача да оцени творбите по няколко критерия – изразителност, оригиналност на идеята, креативност, послание, както и съответствие с поставената тема.
 
Авторите на десетте най-високо оценени рисунки получават комплект акрилни бои и настолен статив, а първите трима победители от дигиталните категории ще бъдат наградени с графични таблети, оборудвани с 360-градусови камери.
 
Специални предметни награди са предвидени и за деветте учебни заведения, от които са излъчени първите трима победители в трите въпросни категории. Подаръкът за тях е аудио система за озвучаване на зала. Тази година организаторите на конкурса решиха да връчат и десета, специална награда на учебното заведение, което се открои със съпричастността и оригиналността на своите ученици. Призът отива при столичното 139 ОУ „Захарий Круша“, което участва с впечатляващите 196 творби.
 
Конкурсът за детска рисунка е част от дългогодишния проект "Моето ДЗИ", имащ за цел да повиши застрахователната култура на подрастващите, както и знанията им за безопасността на пътя. За своите седем години в инициативата са участвали повече от 9000 млади автори.
 
 
Ето и кои са победителите по категории:
 
„Живописна, графична творба или колаж“
Иво, ОУ „Стефан Пешев“, гр. Севлиево
Владимир, ДГ „Щастливо детство“, гр. Раковски
Никол, СУ ,,Георги Бенковски“, гр. Пазарджик
Дивна, НУМСИ „Панчо Владигеров“, гр. Бургас
Мила, 9 ОУ „Пейо Яворов“, гр. Благоевград
Елис, ДГ „Калина“, гр. Сливен
Александър, СУ „Козма Тричков“, гр. Враца
Даяна, ДГ „Райна Княгиня“, гр. Димитровград
Виктор, ОДЗ 14 „Дружба“, гр. Варна
Марин, НУ „Отец Паисий“, гр. Пазарджик
 
„Компютърна рисунка или мултимедийна презентация“
Раян, ДГ „Детелина“, гр. Гоце Делчев
Антония, НЧ „Христо Ботев“ 1902 , гр. Димитровград​
Мая, ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора
 
„Видео клип или влог“
Андрей, СУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан
Николая, ОУ „П.К.Яворов“, гр. Бургас
Никола, СУ „Крум Попов“, гр. Левски
 
Специалната награда на журито отива при 139 ОУ „Захарий Круша“ от гр. София

Вижте още: